Продължението на романа „Самира“ е вече факт!

2014-12-23 16:59:00
Продължението на романа „Самира“ е вече факт!
Снимка: изд. Изток-Запад

Дълго чаканото продължение на романа „Самира“ на Боримир Дончев-Борей е вече факт. Смелата и горда героиня ще премине през множество изпитания, за да спаси себе си, невръстната си рожба и родината си.

 

Героинята на Боримир Дончев-Борей стана любим персонаж на мнозина преди две години, когато излезе първата част на романа „Самира“. Отвлечена като малко момиче и обучена за еничарка, Самира е едно от най-опасните оръжия, които притежава Османската империя. Тя е безмилостен боец, но и неустоима изкусителка, изпълняваща опасни мисии в Европа. В края на първата част на романа Самира се завръща в земите на своето детство и не може да устои на повика на кръвта.

 

 

В продължението на книгата смелата и горда еничарка вече е майка и се опитва да отгледа детето си далеч от изпълнения си с коварство, насилие и жестокост предишен живот. Младата героиня вече живее сред хайдутите, където е срещнала любовта. Самира копнее да забрави изпълненото си с перипетии минало и да заживее спокоен живот като майка и любима. Но нейните бивши господари не искат да се откажат лесно от уменията й и й искат тя да започне живота си отначало. Отвличането на рожбата й от Великия везир ще я принуди да води двойна игра. А готвеното въстание в китното балканско градче Кипровец (Чипровци) ще накара младата жена отново да навлезе в света на дворцовите интриги и сложната международна дипломация. За да помогне на въстаниците Самира поема дълъг, изпълнен с премеждия път из Европа в края на XVII век: очакват я Виена, Амстердам, Париж... Там тя ще се срещне с интересни исторически личности като император Леополд, Готфрид Лайбниц, младият Петър – бъдещият цар на Русия, Луи XIV… и ще вземе участие в политическите игри на Стария континент.

 

Както в първата част, и в продължението на „Самира“ едноименната героиня преминава през множество опасни приключения и редица перипетии, за да се пребори за принципите си. Ще успее ли да спаси живота си? А живота на детето си? Ще убеди ли европейските царе и монарси да помогнат на борещите се за освобождение въстаници от Кипровец? Отговорите ще научите в края на този вълнуващ исторически роман, а те ще бъдат съдбовни…

 

Високата ерудиция на автора отново е видна – както във впечатляващите му познания за историческата епоха, в която се развива действието на романа, така и от достоверните образи на действително съществували исторически личности. Майсторски е изграден и образът на главната героиня, както и етапите, през които преминава по пътя си. Втората част на „Самира“ държи читателите в напрежение до последната страница, а интересните образи на героите, бурното и богато на събития историческо време и майсторският език на автора правят този роман вълнуващо и незабравимо четиво.

 

Представянето на книгата ще се състои на 12 декември (петък) от 18:30 часа в клуб „Максим“ към театър „Българска армия“ (ул. „Раковска“ 98), а за гостите на събитието авторът Боримир Дончев-Борей е приготвил специална мултимедийна изненада.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия