Стани герой в Подземната страна!

Участвайте в приключенската игра на книжната поредица „Подземните хроники“

2014-12-10 15:13:00
Стани герой в Подземната страна!

Популярната книжна поредица за деца "Подземните хроники" от авторката на "Игрите на глада" Сюзан Колинс ще оживее на 42 Софийски международен панаир на книгата под формата на приключенска игра за деца.

Събитието “Стани герой в Подземната страна” започва точно в 14:00 часа в събота, 13 декември, на сцената на ет. 3 в рамките на книжното изложение в НДК, а организатори са книжните сайтове "Детски книги" и "Аз чета" и издателство "Екслибрис".

Партньори на инициативата са блогът “Книгозавър” и сайтовете "Аз детето" и "Teenproblem".

"Стани герой в Подземната страна" ще се превърне в арена на предизвикателства и приключения за всички желаещи да опитат късмета си и да спасят принцеса Лукса от сигурна смърт, като се впуснат в изпълнено с премеждия и търсене на безценните съставки за лекарството, което ще излекува владетелката на Регалия. По пътя си те ще бъдат подложени на различни изпитания, описани в пророчеството на Бартоломю Сандуич, а единствено най-съобразителните и бързите ще намерят ключовете към правилните съставки.Участниците в играта ги очакват много изненади, награди и два часа, изпълнени с огромно напрежение, но и с много забавления, включително и за публиката.

За да вземат участие в играта, желаещите трябва да се запишат предварително на имейл editors@detskiknigi.com.

Преди това обаче ще се потопим малко по-дълбоко в „Подземната страна“ като разгледаме какви същества я населяват.

Те се делят най-общо на няколко основни групи, обединени от 4 ключови фактора: живеят в Долната земя; огромни са; умеят да общуват както помежду си, така и с жителите на Регалия; за разлика от съществата в Горната земя, обитателите на Подземната страна водят битки, владеят собствени територии и са склонни на съюзи помежду си.

Тези основни групи долноземски същества са хвъркачите, пълзливците, предачите, гризльовците и плъховете.ХвъркачитеХвъркачите приличат на добре познатите ни прилепи, но са с гигантски размери. Те не само умеят да летят, но са яздени от хората – долноземци, с които са сключили клетвен съюз. Клетвеният съюз обвързва прилепа с неговия ездач в ненарушима връзка, чрез която двамата са задължени да се подкрепят безусловно. Въпреки че хвъркачите позволяват на жителите на Регалия да ги яздят, те са равноправни съюзници и не допускат да бъдат третирани като слуги.Всички хвъркачи в книгата носят древногръцки имена – на митологични същества, богове или велики личности. Най-известните от тях са: Арес, Аврора, Атина, Пандора, Аякс, Нике и други.

Пълзливците

Пълзливците приличат на хлебарките, които горноземците познават добре. За разлика от дребничките си събратя, те са огромни и говорят! Принципно са в добри отношения с хората – долноземци. Когато Грегор и Бутс попадат за първи път в Подземната страна, те се натъкват именно на странните същества. Хлебарките се влюбват в малкото момиченце и го обявяват за своя принцеса. Останалите подземни същества и хората не ги уважават особено, защото ги смятат за неособено интелигентни. Пълзливците говорят по странен и същевременно напевен начин: „Е тя принцеса, Горноземецо, е тя? Е тя кралица, е тя?" Заради Бутс хлебарките стават верни спътници в мисиите на Грегор. Ето и основните им представители: Темп, Тик, Мин

Предачите

Предачите са огромни паяци, които помагат на долноземците, изплитайки за техните нужди мрежи с различна форма, размери и приложение (правят дори интересно подобие на памперси!). Предачите запазват неутралитет по време на конфликти, подпомагайки всички въвлечени страни. Тези действия целят победителят да бъде лоялен към тях. Те са канибали и изяждат себеподобните си – независимо дали мъртви или живи.

Гризльовците

Те са мишки, които се разбират чудесно с долноземците и традиционно са техни съюзници. По тази причина отношенията им с плъховете са враждебни. Плъховете никак не ги обичат и ги изтикват от земите им. Мишките се установяват в две колонии – една в джунглата и една при Извора – и оцеляват напук на всичко. Лукса е много привързана към тях и е готова да обяви война на плъховете заради тях. Появяват се за първи път в третата книга от поредицата.

Плъховете

Плъховете в Подземната страна са с гигантски размери – височина около 1,80-2,00 м и петнайсетсантиметрови резци. Те са бързи, силни и агресивни. Притежават почти човешка интелигентност и говорят сносно английски. От столетия воюват с хората-долноземци за по-добри територии.

"Подземните хроники" е първата книжна поредица на авторката Сюзан Колинс, която след това става световноизвестна с трилогията "Игрите на глада". Фентъзи поредицата за деца, която се развива в пет книги, проследява историята на Грегор, който скача след сестричката си в шахтата на пералното помещение и попада в Подземната страна под Ню Йорк. Там хората живеят сред гигантски паяци, прилепи, хлебарки и плъхове – но всеки миг крехкият мир на техния свят може да бъде нарушен. Грегор няма никакво желание да участва в конфликта между тези зловещи създания. Но когато открива, че едно странно пророчество му предопределя роля в Подземната страна, той разбира, че това може да е единственият начин да разреши най-голямата загадка в живота си.

Издателство "Екслибрис" издава литература в различни жанрове за деца и възрастни вече повече от 15 години.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия