Събитията през декември, които си заслужава да посетиш

2014-12-02 11:01:00
Събитията през декември, които си заслужава да посетиш
Снимка: изд. Изток-Запад

Издателство „Изток-Запад“ и фондация „А'Аскеер“ радват ценителите на стойностна българска литература и изкуство с разноцветна палитра от културни събития през месец декември. В съвместната им програма влизат две изложби, четири премиери на книги и два разговора на тема изкуството вчера и днес.

 

През месец декември в клуб „Максим“ към театър „Българска армия“ (ул. „Раковски“ 98) издателство „Изток-Запад“ и фондация „А'Аскеер“ организират 5 вечери на изкуството и културата. Още в първия петък от месеца – на 5 декември от 18:30 часа – ще се състоят откриването на изложбата на Светослав Светославов-Славето и разговор с Татяна Лолова и проф. Стоян Атанасов върху книгите „Гоя в сянката на Просвещението“ на известния философ и литературовед Цветан Тодоров и „Да гледаш и да виждаш“ на френския изкуствовед Даниел Арас. На 9 декември (вторник), отново от 18:30 часа, ще бъде представен романът „Синестезия“ на Диана Петрова; представящият Ивайло Пеев (лице на „Група 9“) и авторката ще прожектират и кратко видео, изготвено специално за гостите на премиерата. Два дена по-късно – на 11 декември (четвъртък) от 19:00 часа – ще се състои премиерата на книгата „Фокус: Dimiter Gotscheff“, посветена на видния български театрален режисьор Димитър Гочев. Авторите – проф. Георги Каприев и проф. Виолета Дечева – ще представят книгата на по чаша вино и ще говорят за своите срещи с изключителния маестро. На следващия ден – 12 декември (петък) – в 18:30 часа отново в клуб „Максим“ към театър „Българска армия“ Боримир Дончев-Борей ще представи втората част на своя роман „Самира“, а гостите на събитието могат да очакват специална мултимедийна изненада от автора. На 16 декември (вторник) от 18:30 часа ще се състоят представянето на романа „Наследникът“ (първа част от трилогията „Сивият път“) и безплатното приложение към него – „Забравени сказания“, на Любомир Николов-Нарви и откриването на уникалната изложба „Parma Eldalieva I“ на Цветелина Крумова-Elmenel, вдъхновена от творчеството на Дж. Р. Р. Толкин. На изложбата ще бъдат представени копия от страниците на първата в света книга със специално разработени и калиграфирани елфически букви – част от едноименния проект на Цветелина Крумова-Elmenel, който включва седем калиграфски тома, множество карти и допълнителни материали, свидетелства от Вселената на Дж. Р. Р. Толкин и елфическата култура и изкуство. Освен културната програма, която издателството и фондацията са спретнали, „Изток-Запад“ предоставя възможност за запознаване отблизо с най-новите книги на издателството в периода 8–23 декември в билетната каса на театър „Българска армия“.

 

Затова, ако се чудите какво да правите в хладните декемврийски вечери – посетете „Раковски“ 98 в посочените дати и няма да останете разочаровани. А ако времето ви е ценно или сте възпрепятствани, можете да отскочите до Софийския международен панаир на книгата (9-14 декември), за да се запознаете с тези и други хитови заглавия на издателството на съвместния щанд на „Изток-Запад“ и Ozone.bg в НДК, трети етаж, щанд 320.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия