Зловещи мистерии и готическа атмосфера в „Гротески и арабески“

2014-11-19 11:43:00
Зловещи мистерии и готическа атмосфера в „Гротески и арабески“
Снимка: изд. Изток-Запад

Мрачна екстравагантност и ирония от селенията на абсурда струят от тома „Историята на Артър Гордън Пим от Нантъкет. Гротески и арабески“ (ИК „Изток-Запад“) на ексцентричния американски писател, поет и литературен критик Едгар Алан По.

 

Мрачен за едни, потискащ за други, просто голям за трети, Едгар Алан По пленява по собствен, често екстравагантен начин със своя тъмен романтизъм и нерядко абсурдната си ирония. Роден през 1809 г. в Бостън, Масачусетс, в семейството на театралните актьори Дейвид и Елиза По, Едгар Алан По е сочен за основоположник на детективския жанр в литературата и е сред първите американски творци, които пишат произведенията си под формата на разкази. Той е и първият популярен щатски писател, който прави опити да изкарва прехраната си единствено с писане. В тези времена обаче това води единствено до финансови затруднения.

 

 

И въпреки че е подсигурен финансово от приемните си родители – след ранната смърт на Дейвид и Елиза По малкият Едгар е отгледан от заможното и влиятелно шотландско семейство Алан, които, макар да не го осиновяват, му дават името си, грижат се за него, образоват го в Шотландия и САЩ, а след смъртта си главата на семейство Алан (по това време най-богатият род в Ричмънд, Вирджиния) му завещава земя на стойност 750 000 щ.д. – Едгар Алан По среща сериозен проблем в лицето на тогавашната издателска политика. В САЩ британските автори, въпреки липсата на разрешение от тяхна страна, са издавани по-често от американските, на които все пак трябва да се заплати за новите им творби. Индустрията от своя страна също не е в разцвета си въпреки постоянното печатане на вестници, което подпомага новата по това време технология.

 

Това обаче далеч не е първото затруднение за Едгар Алан По – по-рано той претърпява редица разочарования, сред които провалена връзка със Сара Елмира Ройстер, чийто баща не дава съгласието си за техния брак; потъва в хазартни дългове; поради липса на средства постъпва в армията – при това едва 18-годишен…

 

Едгар Алан По умира на 40 години, но литературните шедьоври, които оставя, спират дъха ни и днес. Мнозина са на мнение, че неговото творчество спомага за възникването на жанра научна фантастика. Автор на множество разкази, есета и поеми – най-известните сред които са „Тамерлан“, „Елдорадо“, „Гарванът“ и др. – единственият му завършен роман – „Историята на Артър Гордън Пим“ – е може би произведението, което му носи най-широка популярност. Именно той оказва влияние върху Хърман Мелвил при написването на великия „Моби Дик“.

 

Сега „Историята на Артър Гордън Пим“ излиза в ново, луксозно, илюстрирано издание, заедно с 9 мрачни разказа на Едгар Алан По, обединени под името „Гротески и арабески“: „Месмерическо откровение“, „Откраднатото писмо“, „Сърце на издайник“, „Черният котарак“, „Крушението на ашъровия дом“, „Бурето с амонтилядо“, „Ангелът на удивителното. Екстраваганца“, „Скокльо, или осемте оковани орангутана“, „Уилям Уилсън“.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия