За книгите във факти

2014-08-14 18:33:00
За книгите във факти
Снимка: freeimages.com

Всеки един от нас е чувал множество изказвания по отношение на книгите. Едни ги обожават, други боготворят и поради тази причина едва ли сте намерили обективно мнение по този въпрос. Осъзнаваме, че и ние далеч не сме обективни, тъй като няма как да скрием любовта си към онези магически страници, които ни отвеждат в един различен и често далеч по-интересен свят. За сметка на това обаче има няколко научни факта, които определено предоставят обективната гледна точка по темата. Ето ги и тях:

 

 

1. Книгите помагат да говорим красиво

 

Всеки един от нас е срещал поне един човек от онзи тип, характеризираш се с невероятно красив език. Всяка негова дума гали слуха ви и ви опиянява до такава степен, че започвате искрено да завиждате за умението му. Е, ако се чудите каква е тайната, то ние ще ви я разкрием — въпросния тип хора се наричат четящи и за да достигнат до това положение, в което всяка тяхна дума е съкровище, са прочели доста страници и благодарение на тях са обогатили до такава степен речника си, че да успеят да подберат съчетанието от най-правилните и красиви думи.

 

2. Книгите са по-добри от филмите

 

Колкото и мързеливите да ни убеждават, че имало изключение, то ние няма как да повярваме на тези думи. Все още не се е появил филм, който да подобри усещането от невероятната книга, която сте прочели. Може би ви се е случвало да не харесате дадена книга и поради тази причина да останете с впечатлението, че и филмът е лош, но все пак, малко по-добър от книжния вариант. Всичко това обаче е просто заблуда, тъй като няма такова нещо като лоша книга, просто трябва да изберем подходящия момент, за да я прочетем, тъй като най-вероятно не сме успели да разберем написаното.

 

3. Книгите са заразата, която ни лекува

 

Свикнали сме винаги да възприемаме заразите и вирусите като нещо ужасно, което се молим да не ни сполети. Е, ние сме от този тип хора, които са повече от радостни, че са заразени с вируса наречен четене, тъй като това е може би единствената зараза, която учените са доказали, че не убива, а напротив дава живот. Четенето ни отвежда в различни светове, които са способни да ни накрая да се почувстваме отново деца и да усети трепети, забравени във времето, което няма как да се получи с нищо друго.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия