Ваканциите са едно от любимите ни времена, защото имаме толкова много време да се отдадем на онези любими неща, за които бленуваме цяла година. Топлото време, освен за разхлаждащи къпания в морето е подходящо и за едно по-различно и далеч по-полезно може би хоби, а именно четенето. Няма нищо по-приятно от това да се отдадеш на пълен релакс и да се потопиш в атмосферата на нова книга.

 

 

Едва ли може да се опише онзи ентусиазъм и тази детска радост, която изпитваме при допира на пръстите ни с новите, неотваряни страници. Всяка дума, която отеква в съзнанието ни и сглобява картината на този нов, вълнуващ свят, който само след няколко часа ще остави толкова дълбок спомен у нас, че дълго ще размишляваме над прочетеното. Ако и вие като нас нямате търпение да се срещнете с книги от тази тип сме ви подготвили няколко заглавия, които определено биха могли да ви променят.

 

"Прекрасният нов свят"

 

Това е една от най-добрите антиутопии, които заедно с "1984" на Оруел успяват и до днес да развълнуват и променят мнозина. Олдъс Хъксли притежава нещо невероятно, което му помага да опише така детайлно бъдещето и най-важното успява да ни накара да повярваме. Обрисуваната картина се запечатва моментално в главите ни и ни дава толкова много храна за размисъл, че скоро осъзнаваме, колко важна роля изиграва тази книга в начина ни на мислене.

 

"Ега ти животът"

 

Това е разказ за един мъж, който безкрайно се лута между страха от обвързване и страха от самота. За един мъж, когото животът и жените — заедно и поотделно — постоянно прецакват… И за една жена, която остава извън тази класация… "Четенето на "Ега ти животът" е като слушането на прекрасна песен. Усещаш, че е страхотна още в началото, а когато свърши, искаш пак да я чуеш, защото те кара да се чувстваш и млад, и вече пораснал. Ако тази книга беше песен, щяхме веднага да я наречем хит. Защото тя е хит.

 

"Госпожа Далауей"

 

„Госпожа Далауей“ е книгата, с която Вирджиния Улф намира белетристичната форма, отговаряща най-пълно на епохата, в която твори. Тема на романа е животът на съзнанието. Умело използвайки вътрешния монолог, който следва движението на мисълта във времето, голямата писателка плете уникална психологическа проза, която и днес се смята за ненадмината като художествено въздействие. Въпреки фрагментарността на действието, романът се отличава с плътна структура, постигната чрез специфичната ритмика и метафорика, чрез умело търсеното и намирано повторение на думи и изрази.

Автор: ИъН Здравчев