КИНО на ОТКРИТО с филмите от София Филм Фест 2014

2014-06-26 14:42:00
КИНО на ОТКРИТО с филмите от София Филм Фест 2014

Веднъж седмично – всеки понеделник до 1 септември, в МАЙМУНАРНИКА (Борисова градина) ще има КИНО на ОТКРИТО. Програмата е съставена от заглавия, представяни в рамките на София Филм Фест, а сега ще може да се срещне с тях ОТНОВО, под звездите!

 

Второто издание на „София Филм Фест в Маймунарника” ще стартира в 21,00 часа на 30 юни (понеделник) с едно шокиращо мото – „Забрави за любовта!” Време е за среща с провокативния, анти-догматичния, разкрепостения Ларс фон Триер, чиито най-нов филм „Нимфоманка” разбунва духовете в киното вече няколко години. Особено сериозно стана положението в последните 12 месеца, когато еротичната епопея беше завършена и режисьорът започна да подава на жадната публика различни откъси и кратки текстове, които „на час по лъжичка” поддържаха апетита за още и още интригуващи моменти. Триер има амбицията, и успява по невероятно дълбок, философски начин, да разкаже „поетичната история за еротичното пътешествие на една жена от нейното раждане до 50-ата й годишнина”. Неговата гледна точка е на главната героиня – самообявилата се за нимфоманка Джо, а ролята е поверена на Шарлот Генсбур. Нейни партньори в предизвикателния киноразказ са цяла плеяда от небосклона на холивудското и европейското кино – Стелан Скарсгард, Шая Лебоф, Джейми Бел, Кони Нилсен, Ума Търман, Крисчън Слейтър, Уилям Дефо и др. Двете части на „Нимфоманка” ще бъдат показани ЗАЕДНО на 30 юни и на 4 август, като на прожекциите няма да се допускат лица под 18 години!

 

Следващият понеделник – 7 юли от 21,00 часа е началото на индийския филм „Кутия за храна” на режисьора Ритеш Батра. Пропит с мечти за бъдещето и разкриващ удоволствията от малките радости в живота, филмът отвежда зрителите в Мумбай, където едно от чудесата на града е разнасянето на кутии с храна. От 120 години всяка сутрин общност от 5000 разносвачи осигурява топла, домашно приготвена храна от къщите на домакините до офисите на съпрузите им. Голяма част от разносвачите са неграмотни и използват сложна система от цветове и символи, за да се ориентират в градския лабиринт на Мумбай. Учени от „Харвард” са анализирали тази система и са заключили, че само една на 4 милиона кутии бива доставена на грешен адрес. Филмът разказва историята на една такава кутия... На 7 юли ще има и още изненади за почитателите на индийската култура – партньорите ни от „Спайс Хаус” ще осигурят възможност да се опитат индийски ястия и напитки, ще има рисуване с къна, снимки с традиционните индийски сарита – Очакваме Ви преди филма, за да усетите Изтока, а от 21,00 часа ще имате възможност да се срещнете с една прекрасна киноистория! Любовта идва неочаквано... с „Кутия за храна”! Не я пропускайте!!!

 

На 14 юли (понеделник) програмата в Маймунарника продължава в 21,00 часа с носителя на Наградата LUX на Европейския парламент за 2013 година, ще се срещне с киноманите в Горна Оряховица – това е „Краят на омагьосания кръг” на режисьора Феликс ван Хрунинген, който получи наградата на „Europa Cinemas” и наградата на публиката в раздел „Панорама” на Берлинале 2013, а Веерле Бетенс получи признание за своята роля на Европейски филмови награди 2013, където й беше връчена наградата за най-добра актриса. Връзката на Дидие и Елиз е бурна и страстна – любов от пръв поглед. Дидие свири на банджо в блуграс група, живее в каравана в белгийската провинция и се прекланя пред Америка като „страната на свободата”. Елиз има салон за татуировки. Тялото й е покрито с картини – дребни спомени от минали връзки, чиито имена са внимателно подменени с нови татуировки. Скоро двамата стават неразделни. Елиз пее в групата на Дидие. Не след дълго им се ражда дъщеричка – малката Мейбел, заедно с която семейството се нанася в нетипично, но очарователно ремонтирана къща. За съжаление, едва навършила 6 години, Мейбел се разболява много тежко, а Дидие и Елиз реагират по съвсем различен начин. Но Мейбел не им оставя избор и двамата ще трябва заедно да се борят за нея. Дали ще се справят, след като са толкова различни?...

 

21 юли (понеделник) предлага на киноманите среща с впечатляващата драматична история на южноамериканската режисьорка Мариана Рондон „Лоша прическа”. Начало на прожекцията – 21,00 часа. Филмът е копродукция на Венецуела, Перу, Аржентина и Германия.С награда за най-добър режисьор и сценарий на един от най-авторитетните фестивали в света - Мар дел Плата ’13; със „Златна раковина” от Сан Себастиан’13; с награда за най-добра актриса от Фестивал на новото кино Монреал’13 и с „Бронзов Александър” и наградата на ФИПРЕССИ от Солун’13, историята разказва за Джуниър, който е на 9 години и има „кофти коса”. Той иска да я изправи за снимката си в училищния годишник, за да стане като модерен поп-пе­вец, което не се харесва на майка му Марта. Колкото повече се старае да изглежда добре и да накара майка си да го обича, толкова пове­че тя се отдръпва. В един момент момчето е притиснато до стената и трябва да вземе болезнено решение. „Лоша прическа” е личната исто­рия на едно 9-годишно дете, сблъсъкът му с живота и трудният му път, белязан от нетърпимост.

 

На 28 юли (понеделник) зрителите в Маймунарника ще имат възможност да видят от 21,00 часа един прекрасен филм на руския режисьор Александър Веледински. В „Географът си пропи глобуса”, създаден по бестселъра на Алексей Иванов, главната роля е поверена на една от най-обичаните звезди в руското кино – Константин Хабенски. Виктор е биолог по образование и не разбира нищо от карти, глобуси или компаси, но липсата на пари го принуждава да стане учител по география. Заедно със семейството си той заминава за Перм, където първите му дни в училището са разочароващи – децата са необуздана глутница, а Виктор не се разбира с останалите учители. Единствената му утеха у дома са дъщеря му и съпругата му... докато тя не решава, че иска развод. Виктор се чувства неразбран, самотен и нещастен, без никаква надежда за бъдещето. Положението се подобрява, когато стар негов приятел се появява в града. Двамата заедно започват да пият за повдигане на духа – алкохолът прави живота по-интересен, а се намесват и жени. Скоро преобразеният учител завежда класа си на експедиция по бушуваща река...

 

В програмата през август има среща и с филма на френския режисьор Франсоа Озон „В къщата” – на 11 август (понеделник), начален час – 21,00. Филмът получи Голямата награда на журито за най-добър филм на фестивала в Сан Себастиан 2012, както и наградата на ФИПРЕССИ от фестивала в Торонто 2012. Шестнайсетгодишно момче се промъква в къщата на свои приятели от курса по литература и разказва за това в есета, които предава на учителя си. В срещата с този талантлив и необикновен младеж учителят преоткрива своя ентусиазъм за работа, но присъствието на момчето в различните къщи ще предизвика поредица от неочаквани събития. Франсоа Озон споделя: „Бях особено впечатлен от задълбочено обрисуваната връзка между ученик и учител в пиесата. В нея виждаме гледните точки и на двамата. Обикновено учениците се учат от своите учители, но тук обучението е двупосочно. Движението между реалността и писането се превръща в игриво отражение на въображението и образите, които то създава. Въпросите, свързани с теорията на писането, оживяват в пиесата. Връзката между Жермен и Клод олицетворява важното партньорство във всеки творчески процес: редактор и писател, продуцент и режисьор, дори читател и писател или публика и режисьор. Когато прочетох пиесата, видях възможност да говоря индиректно за моята работа, за киното, за вдъхновението и неговите източници, какво е да твориш и какво означава да си зрител.”

 

За 18 август (понеделник) от 21,00 часа е предвидена прожекцията на норвежкия трилър „Бейбифон” на режисьора Пол Шлетауне, в който главната роля е поверена на Нооми Рапас. Тя получи отличие като най-добра актриса на наградите „Аманда” през 2012 година, където признание получиха и художника на филма, сценариста и специалистите по звуков дизайн, а „Бейбифон” беше номиниран и за най-добър филм. На международния фестивал в Рим Нooми Рапас получи награда в категорията най-добра актриса, а на фестивала в Герардмер 2012 година „Бейбифон” получи наградата за най-добър филм и наградата на международните критици.

Анна и 8-годишният й син Андерс се опитват да избягат от жестокостта на бащата на момчето. Преместват се тайно в апартамент, който се помещава в гигантска сграда. Анна е ужасена от възможността бившият й съпруг да ги открие и купува бейбифон, за да е сигурна, че чува Андерс дори когато той спи. Но странни шумове започват да изпълват дома им. Анна е убедена, че е чула убийството на дете. Междувременно Андерс се сприятелява със странно тъмнокосо момиче, което идва и си отива, когато си пожелае. Дали то знае нещо повече за мистериозните шумове, които се чуват от бейбифона? Защо има кръв върху рисунките на момчето? Грози ли ги опасност? ...

 

На 25 август (понеделник) в 21,00 часа е началото на прожекцията на прекрасния филм на Стефан Роблен „А защо да не живеем заедно?”. В актьорския екип са легенди като Джералдин Чаплин, Джейн Фонда, Пиер Ришар, Ги Бедос, Клод Риш и младия Даниел Брюл. Петима дългогодишни приятели - пет различни характера и пет проблема, породени от остаряването. Клод, който винаги е обичал жените,  неочакваната двойка Ани и Жан – той политически активист, тя буржоазната традиционалистка, и Жана и Албер – тя феминистка, той политически бонвиван. Сърцето на Клод е по-слабо, отколкото неговата пламтяща страст. На Жан вече не е разрешено да се занимава с хуманитарна дейност – заради възрастта е твърде рисков за застрахователната компания! Ани иска да спечели отново своите внуци. Жана крие сериозна болест. Албер не забелязва, че паметта му прави номера. Решението е обща къща. Петимата се местят да живеят заедно, защото синът на Клод е избрал стая за баща си в старчески дом, дъщерята на Албер е дала кучето му в приют, без да го пита, а никой от петимата не желае все още да се откаже от известна независимост. За да направят общия си живот поне малко по-лесен, Жана наема младия студент Дирк, който се премества с тях в дома на Ани и Жан.

 

Последната за 2014 година прожекция в Маймунарника е на 1 септември (понеделник) от 21.00 часа – тогава ще бъде представен провокативния документален филм на швейцарския режисьор Маркус Имхоф „Повече от мед”.

 

Известна е мисълта на Алберт Айщайн: „Ако пчелите измрат до една, на човечеството ще му останат само четири години живот”. През последните пет години милиарди пчели умират без видима причина. Ако техният брой продължи да намалява, това ще доведе до драстични последствия за хората – производството на повече от една трета от хранителните продукти, които консумираме, зависи от растения, опрашвани от пчелите, така че съдбата на пчелните популации е тясно обвързана с човешкото оцеляване.

 

Имхоф, в чието семейство пчеларството е традиция, посещава три континента, за да интервюира пчелари в разследване на причините за изчезването на популациите от пчели, както и в търсене на възможни решения на проблема. Прекрасните снимки в близък план на пчелите в спокойно състояние и в летеж са впечатляващ акцент в документалния разказ. Най-удивителни са детайлите от живота на пчелите, уловени в самите кошери – те работят заедно в перфектна симбиоза за създаването на новата си кралица. Имхоф прекарва много време в търсене на детайли, които да обрисуват изключителната природа на социалната структура при пчелите. Много интересни са епизодите, представящи пчелите в бой или проследяващи различни представители на рояка, които приличат на детски телевизионни герои...

 

„София Филм Фест в Маймунарника” е част от проекта „Операция КИНО”, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2010 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас и Пловдив, регионалните издания на СФФ – в над 20 града, които се реализират през последните четири години като част от международния проект „Операция Кино” (обща инициатива на фестивалите в София, Истанбул, Сараево и Клуж), пътуващите из България прожекции на филми от последните издания на СФФ – „СФФ на път” и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”.

 

Очакваме Ви на Кино – от 30 юни до 1 септември, ВСЕКИ ПОНЕДЕЛНИК София Филм Фест е в МАЙМУНАРНИКА!

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия