Нашето странстване през европейските държави продължава, а днес пристигаме в Полша, за да ви селектираме от най-доброто на местното кино. Избраните заглавия далеч не могат да оформят цялостния вид на киното в тази държава, но за сметка на това може да претендираме, че ще ви донесат достатъчно приятни моменти, които да ви амбицират да заложите отново на полските филми. Ето какво сме ви подготвили днес:

 

 

Ида

 

Сирачето Ана е отраснало в манастир в Полша. В началото на 60-те години тя се готви да стане монахиня и решава да се свърже с последната си жива роднина — леля си Ванда. Тяхната среща разкрива мрачното минало на семейството им и двете жени трябва да приемат ужасяващата истина.

 

Imagine

 

В забележителния и приковаващ вниманието филм на режисьора Анджей Якимовски млад сляп мъж, който умее да си изгражда зрителна представа за местата, през които му се налага да се придвижва, поема под крилото си незряща жена и излиза с нея на красивите, но опасни улици на Лисабон. Заснет изцяло в Лисабон, филмът ни запознава със света на слепите, проследявайки живота им в техния институт, разположен в центъра на града. Заобиколен от високи зидове, той е място, на което те се чувстват защитени и спокойни. Един ден на прага на института се появява красив и обаятелен млад мъж.

 

Обетована земя

 

В началото на 20-и век полският град Лодз се превръща в център на текстилната индустрия, в която алчните капиталисти искат да забогатеят с цената на труда на хиляди работници, принудени да изкарват прехраната си в необезопасени цехове. Трима приятели — поляк, евреин и немец, събират капиталите си, за да построят своя фабрика. "Обетована земя" е филм за техния безскрупулен стремеж към богатство.

Автор: ИъН Здравчев