Холандските филми, които трябва да гледате [част първа]

2014-07-03 17:45:00
Холандските филми, които трябва да гледате [част първа]
Снимка: outnow.ch

Ето, че вече сме на финалната права преди дългоочакваната лятна ваканция, през която най-сетне ще успеем да си починем. А каква по-добра почивка от един хубав филм? Да, ако и вие така мислите може би вече сте изгледали всичко по-популярно и добро и не спирате да се чудите какво да гледате днес. Не се притеснявайте, ние имаме решение за вас. Приготвили сме ви скромна порция, представяща холандското кино, която определено може да ви даде идея какво да гледате. Ето и нашите предложения:

 

 

The Broken Circle Breakdown

 

Филмът разказва любовната история на Елиз и Дидие. Тя е собственик на студио за татуировки, той свири на банджо в блу-грас група. Любовта пламва в момента, в който погледите им се срещат, въпреки че двамата са коренно различни. Той говори, тя слуша. Той е рационален атеист, но и наивен романтик. Тя има татуировка на кръст, но не витае в облаците, а е здраво стъпила на земята. Щастието им е пълно, когато се ражда дъщеричката им Мейбъл. Шест години по-късно момиченцето е сериозно болно. Елиз и Дидие приемат фактите по съвсем различен начин, но реалността е една — те нямат друг избор, освен да приемат случващото се и да се борят.

 

Ne me quitte pas

 

Фламандецът Боб и валонецът Марсел се срещат в усамотените гори и пустите полета на Валония, във френскоговорещата част на Белгия. В началото всичко е мрачно, празно и сиво — точно както мъжете се чувстват. И двамата са станали свидетели как животът им се разпада и са заедно, за да споделят мъката и пропитите с алкохол нощи. Боб е загубил приятелката си и пие ром като вода. Марсел е измъчен, в процес на развод е и дави мъката си в литри бира. Но поне не са сами. Въпреки че заедно успяват да внесат малко чувство за хумор в мрачния си живот, в крайна сметка разговорът винаги стига до споразумението им за самоубийство.

 

Северняците

 

Това е черна комедия, чието действие се развива през 60-те години в малко холандско градче, което се състои от една улица. Когато майка му е обявена за светица, а объркването на баща му става прекалено, малкият Томас се вманиачава на тема „международни новини“. Освобождаването на белгийско Конго е сред най-актуалните събития и Томас се изживява като Лумумба — един от претендентите за нов лидер на страната. Фантазиите му са поощрявани от Плаг — местният пощальон, който има навика да чете всички пристигащи писма. Така той е наясно с всички шантави интимни тайни на обитателите на градчето.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия