След като вече ви издадохме първата порция от нашата класация, представяща руското кино е време да продължим с още няколко филма, които са задължителни за всички почитатели на киното. Те ще успеят да оформят вашият вкус и ще ви докоснат до непознати аспекти от киното за вас. Дори и филмите да не ви допаднат, пак ще има поне една малка частица, която ще ви бъде от полза, така че не ги подминавайте. Ето какво сме ви подготвили днес:

 

 

Как прекарах това лято

 

Младият Павел (Григорий Добригин) е на тримесечна практика на полярна метеорологична станция в Северния ледовит океан заедно с отговорника на съоръжението Сергей (Сергей Пускепалис). Продължителната изолация и тежките условия започват да оказват своето влияние върху психиката на стажанта и неговите постъпки и действия.

 

Завръщане

 

Животът на двама братя се променя коренно от внезапното появяване на баща им, когото помнят само от една снимка, направена преди десет години. Дали това действително е баща им? И защо се е върнал след толкова години? Децата откриват отговорите на отдалечен, пуст остров, отивайки там с човека, преобърнал целия им живот. Суровата красота на северните езера и гори прибавя странно измерение към развиващата се човешка драма...

 

Домът на глупците

 

Действието се развива през 1996 г. по време на първата война в Чечня в психиатрична клиника, разположена близо до границата. Яна (Юлия Висоцка) и останалите пациенти живеят там, без да подозират за предстоящите събития. Една сутрин те откриват, че медицинският персонал е изчезнал. Настъпва хаос — някои решават да избягат, но тътенът на близките бомбардировки ги връща в сградата, която възприемат като свой дом. Яна намира убежище в света на мечтите със своя акордеон и песните на Брайън Адамс.

Автор: ИъН Здравчев