"Престъпление и наказание" - виновен ли е наистина студентът, извършил убийство?

2014-05-29 10:33:00
Снимка: изд. Ciela

Откъде идва тази история

 

 

Когато казах на съставителите на тази изключителна поредица от книги, че съм избрал да разкажа на децата „Престъпление и наказание“ на Достоевски, те бяха много изненадани и дори малко уплашени. Всъщност, макар че е оценена от много хора като един от десетте най-добри романи в световната литература, „Престъпление и наказание“ е една комплексна книга, чийто главен герой – красив и интелигентен, но с угнетена душа студент, в началото на романа извършва убийство, за да защити правото си да бъде над закона. Лично аз не смятам, че младежите в Англия, които четат адаптации на произведенията на Шекспир (също комплексни и изпълнени с насилие), са по-интелигентни и зрели от другите, които ще прочетат това мое „Престъпление и наказание“. В епоха, в която децата и юношите са изложени на насилие, фалшиво и реално, показвано по телевизията или в интернет, няма да им навреди, ако прочетат историята, която описва един бавен и дълбок процес на морално осъзнаване от страна на един интелигентен, но арогантен младеж, превърнал се във виновник за едно ужасно престъпление.

 

 

Фьодор Достоевски е роден в Русия през 1821 година и е починал през 1881-ва, на шейсетгодишна възраст. Публикувал романа си „Престъпление и наказание“ през 1866 година, малко след като излязъл от затворнически лагер в Сибир, където излежал петгодишна присъда, защото се противопоставил на господството на царя. Романът получил незабавно внимание в Русия и в целия свят и с течение на годините бил преведен на десетки езици и му били посветени многобройни коментари.

 

Когато прочетох моя преразказ „Престъпление и наказание“ на двете ми по-големи внучки – Тамар на десет години и Гая на осем, – те ме слушаха като наелектризирани. Тогава аз и съпругата ми осъзнахме, че историята нямаше да предизвика подобен интерес у децата без дълбокото чувство на емпатия, събудена у тях от младия студент Разколников, който, след като осъзнава греха си, иска да понесе наказанието си и да изкупи вината си.

 

След „Престъпление и наказание“ Достоевски написал още романи, по-дълбоки и значими. Но днес все още, измежду всички създадени от него герои, Разколников е най-известният и обичан от читателите му.

 

Авторите на тази книга

 

Абрахам Б. Йехошуа е роден в Йерусалим през 1936 година и като дете е живял в обсадения град. Заобичал литературата от дете, когато неговият баща му четял „Сърце“ на де Амичис. Днес е утвърден писател, който черпи вдъхновение и идеи от децата и внуците си, на които често чете книги на глас. Соня Бугаева е родена тъкмо в Санкт Петербург през 1975 година. Учила е живопис в Художествената академия и след това е влязла като стажант в киностудио, за да се научи да прави анимационни филми. Днес живее в Хамбург. През 2006 година е била финалист за Немската награда за детска литература.

 

В поредицата Запази историята са следните заглавия:

 

Годениците – преразказана от Умберто Еко

Дон Жуан – преразказана от Алесандро Барико

Гъливер – преразказана от Джонатан Коу

Капитан Немо – преразказана от Дейв Егърс

Престъпление и наказание – преразказана от Аврам Йехошуа

Антигона – преразказана от Али Смит

Крал Лир – преразказана от Мелания Мацуко

Сирано дьо Бержерак – преразказана от Стефано Бени

Нос – преразказана от Андреа Камилери

Гилгамеш – преразказана от Июн Ли

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия