Финландските филми, които трябва да гледате [част първа]

2014-06-24 18:20:00
Финландските филми, които трябва да гледате [част първа]
Снимка: outnow.ch

Ето, че отново е време за кино и то не какво да е, а европейско кино. След като пообиколихме доста от скандинавските държави, редно е да продължим с още една, която до голяма степен оформя лика на скандинавското кино, което пък е неделима и определяща част за европейското. Днес на фокус ще бъдат финландските филми, ето какво сме ви подготвили:

 

Napapiirin sankarit / Lapland Odyssey

 

Янне (Jussi Vatanen) е пословичен лентяй. Приятелката му Инари (Pamela Tola) обаче не иска повече да се лишава от телевизия през най-тъмната част от годината, затова му се налага най-после да стане от дивана. И така заедно с двама свои също безработни приятели той тръгва на север с кола под наем, за да вземе нова приставка за телевизора, позволяваща приемането на цифров сигнал. По пътя триото се сблъсква с природни катаклизми, полицаи, руснаци и още куп неразрешими проблеми, а междувременно у дома Инари е обграждана от вниманието на стар почитател…

 

Christmas Story / Joulutarina

 

Знаем, че идва лято, но това не ви пречи да се охладите с една зимна и коледна история. Някога замисляли ли сте се как Дядо Коледа изобщо е станал такъв? Преди много време е родена най-невнятната история, когато едно момче на име Никълъс се захваща с мистериозната мисия и създава легенда, която трябва да се предава от поколение на поколение. Тази магическа и трогателна история за това как всичко е започнало ще зарадва цялото семейство, не я пропускайте.

 

Heart of a Lion

 

Тепо, водеща фигура в неонацистка група, среща Сори и мигновено се влюбва в нея, без да знае, че тя има син мулат. С времето Тепо започва да преодолява омразата и предразсъдъците си, но възниква нов проблем, когато Сори е прикована към легло, а той е единствената родителска фигура за нейния син Рахмадани. Нещата се объркват още повече, когато братът на Тепо, Хари е изгонен от армията и се нанася при него. Старите предразсъдъци умират трудно, Тепо ги преодолява, но не, без да плати цената за стария си начин на живот.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия