"Къщата на тайните" - кои са десетте най-добре пазени тайни?

2014-05-28 10:38:00
Снимка: изд. Ciela

Къщата на тайните е първата от поредицата на Крис Кълъмбъс и Нед Визини. Брендан, Елинор и Кордилия Уокър са имали всичко: двама любещи родители, красива къща в Сан Франциско и какви ли не портативни електронни устройства. Сама че всичко се променя и те трябва да се преместят в стара викторианска къща, която е била домът на окултният писател Денвър Кристоф – къща, която изглежда колкото зловеща, толкова и прекрасна. Така започва задъхано, малко страшно, но невероятно приключение за всеки, който иска да стане част от литературното приключение.

 

Десетте най-добре пазени тайни за Къщата на тайните

 

Къщата на тайните е първата от поредицата на Крис Кълъмбъс и Нед Визини, но в книгата няма само тайни – като Ветрената вещица, зла магьосница, която Джей Кей Роулинг нарича „изключително зловеща”. Има и тайни около написването. Авторите разкриват десет от тях.

 

1. Името на Денвър Кристоф носи закодирано съобщение.

Къщата на тайните е за обикновени деца, които попадат в световете на луд писател на романи. За да кръстим писателя, ние се обърнахме към себе си. (Ние сме малко луди.) Името „Нед” прочетено отзад напред е „Ден” и като добавите „-вър” за „Визини”, се получава „Денвър”. „Крис” се превърна в „Кристоф”. Така че Денвър Кристоф сме ние!

 

2. Книгата се казваше „По следите на изгубените страници”.

„По следите на изгубените страници бе съвършеното заглавие за приключение, когато си впримчен в някоя книга! Само че звучи като „по следите на изгубеното време”. Нали така. не става.

 

3. Крис и Нед са се виждали лично точно пет пъти.

Това са те чудесата на съвременната технология! Живеем на 639 км един от друг (Крис в Сан Франциско, Нед в Лос Анджелис), затова писахме Къщата на тайните по мейла. Всъщност, на нюйоркския фестивал „Комик-Кон”, на който представихме книгата, се срещнахме за трети път!

 

4. Кордилия Уокър беше Вайолет.

До средата на книгата наричахме Кордилия „Вайолет”, накракто „Вай”. Защо променихме името? Защото Вайолет е най-голямата сестра в книгите на Лемъни Сникет! Изглежда имената не достигат.

 

5. Дебелия Джагър беше Дебелия Ръсъл.

Един от любимите герои в Къщата на тайните, Дебелия Джагър, е опасен, но любвеобилен колос, висок колкото шейсететажна сграда. Първоначално приличаше на Ръсъл Бранд, дори го наричахме Гигантейшия Ръсъл Бранд”. После се запитахме колко време хората ще помнят и ще си представят Ръсъл Бранд. Затова го прекръстихме на „Дебелия Джагър” и той заприлича на „великански Вик Джагър”. Защото Мик е вечен.

 

6. Всичко започна с картина.

Викторианска къща, една от прословутите „карасвици” на Сан Франциско, се носи в океана – този образ вдъхнови Къщата на тайните. Крис си бе представял този образ години наред преди да започне работа с Нед.

 

7. Снимката на автора не беше в пълна безопасност.

Съпругата на Нед, Сабра, направи снимка на автора на Къщата на тайните в Сан Франциско в офиса на Крис „1492 Пикчърс”. Крис предложи да излезем на противопожарното стълбище. „Внимателно”, предупреди той, „иначе не гарантирам, че ще има втора книга.”

 

8. Крис и Нед работеха нонстоп в различни полукълба, за да довършат книгата.

През лятото на 2012, докато книгата беше дадена за редактиране, се намирахме в различни времеви зони (Крис беше в Италия, а Нед в Лос Анджелис). Когато единият от нас довършеше глава през нощта, той я изпращаше на другия, който тъкмо се събуждаше. Така книгата буквално растеше, докато спяхме.

 

9. Книга на съдбата и желанията бе наречена Черната Библия.

Точно така, наистина мислехме, че вълшебна книга, която изпълнява желанията и обсебва ума на притежателя може да бъде наречена „Черната Библия”. И въпреки това няма да има проблем да бъде публикувана в Америка! Оказа се, че не е чак толкова лесно.

 

10. Любимите автори на Кордилия са от истински писатели, чиито творби можете да купите!

Една от целите на Къщата на тайните бе да поощри четенето и световете, които то пресъздава. Авторите, които Кордилия чете – Грейс Пейли, Ричард Бродиган и Джързи Козински – са представени в „Амазон” с прекрасни книги, които можете да си купите. Въпреки че вече четете Къщата на тайните, може би не сте готови за прочетете Пъстроцветна птица

 

 

Отзиви

„Задъхано приключение за тайната сила на книгите с три изобретателни деца, зловеща магьосница и много фантазия преплетена със страх.” (Дж. К. Роулинг) „Бърза... хитро измислена, която събужда желанието на всеки читател, който иска да се включи в литературното приключение... Историята е завладяваща, забавна и със сигурност ще стане любима на много читатели. (Ей Ел Ей Буклист)

 

От „Скул Лайбръри Джърнъл”

 

Малките Брендан, Кордилия и Елинор Уокър трябва да обикалят заедно с родителите си къщи в Сан Франциско. Баща им, лекар, е изгубил работата си след инцидент в болницата и семейството му трябва да заживее по-скромно. Къщата на Кристоф с изглед към залива е прекрасна и се продава за смешна сума, но се оказва, че баща им я купува. Щом семейството се нанася, започват да се случват странни неща. Оказва се, че има вражда между бившия собственик на къщата, Денвър Кристоф и прадядо на семейство Уокър. Дъщерята на Кристоф сега е Ветрената вещица и е подтикнала семейството да купи къщата, за да може да се добере до „Книга на съдбата и желанията”, която възнамерява да използва като средство, което да й осигури пълна власт над света. За да постигне това, вещицата премахва родителите и изпраща децата в книгите, създадени от баща й с надеждата те да й помогнат да си върне вълшебния том. По пътя малките срещат много от героите на Кристоф, някои от които им помагат, докато други се опитват да ги ликвидират. Началото е малко бавно, но щом децата оставят зад себе си съвременният Сан Франциско и попадат във вълшебния свят на Ветрената вещица, действието става изключително бързо. Младите представители на семейство Уокър са дръзки, мислят бързо и читателят ги обиква. Във всяка глава дебне ново приключение, историята се разгръща бързо, децата искат да разберат какво още ги очаква. – Елизабет Кан, Патрик Ф. Тейлър Академия за наука и технологии

 

От „Буклист”

 

Когато режисьорът Кълъмбъс и авторът Визини започват сътрудничество над заглавие, напълно сигурно е, че то ще бъде завладяващо и изпълнено с въображение. Началото на поредицата представя готовите да се карат непрекъснато деца на семейство Уокър, които въпреки това много се обичат – петнайсетгодишната почитателка на книгите Кордилия, дванайсетгодишният състезател в отбор по лакрос Брендан и осемгодишната Елинор, която страда от дислексия. Родителите им най-неочаквано откриват къща на сметка в скъп квартал на Сан Франциско. Построена е от езотеричен писател на фентъзи романи, известен с историите си за екзотични места. За съжаление, остарялата му вече дъщеря, живее в съседната къща и скоро ще се разкрие; тя е вещица, която премахва родителите и запраща къщата с децата в едно от произведенията на баща си. Така започва задъхано, малко страшно, но невероятно приключение за всеки, който иска да стане част от литературното приключение. С пирати, вещици, вещери и очарователни пилоти от Първата световна война, изключително истински отношения между брата и сестрите и възможността да спасят родителите си, в тази книга има по нещо за всеки. Стилът може и да не е най-елегантният, но пък историята е очарователна, изключително забавна и скоро ще стане любима на мнозина. Правата за книгата са купени за двайсет и четири часа, продадени са в петнайсет страни по света и в момента е организирана значителна маркетингова кампания в национален мащаб. Подгответе се. За 4-ти до 8-ми клас. - Деби Картън.

 

Брендан, Елинор и Кордилия Уокър са имали всичко: двама любящи родители, красива къща в Сан Франциско и какви ли не портативни електронни устройства. Сама че всичко се променя, когато доктор Уокър губи работата си след мистериозен инцидент. Сега, изпаднали в затруднено положение, те трябва да се преместят в стара викторианска къща, която е била домът на окултният писател Денвър Кристоф – къща, която изглежда колкото зловеща, толкова и прекрасна.

 

Когато семейство Уокър разбират какво е замислила една от съседките, те вече са пренесени в праисторическа гора, която не е от този свят. Ами родителите им? Няма ги. Какво става с приятелите им? Те са в различен свят. Децата обаче не са сами. Кръвожадни средновековни воини кръстосват гората, пирати със свръхестествени способнисти обикалят близките морета, жадна за власт кралица управлява земята. За да оцелеят, децата ще трябва да проявят смелост много по-голяма, отколкото си представят, че е възможно – и да се преборят с най-челните си импулси. Ключът може и да се крие във връзката им с тайното наследство на Кристоф. Докато разгадаят истината, те ще открият, че не само семейството им е в опасност... ами целият свят.

Изкусните разказвачи Крис Кълъмбъс и Нед Визини създават невероятно фентъзи за семейство, което трябва да намери пътя си към дома.

 

За авторите:


Крис Кълъмбъс е писал, режисирал и продуцирал някой от най-успешните бокс офис хитове в историята на Холувид. Името ме се прочува, когато написва няколко сценария, продуцирани от Стивън Спилбърг, включително хитовете „Гремлините” и „Дяволчетата”. Като режисьор, Кълъмбъс е начело на забележителни продукции като „Хари Потър и философският камък”, „Хари Потър и стаята на тайните”, „Сам вкъщи”, „Втората майка” и „Госпожа Даутфайър”. Като продуцент, Кълъмбъс създава филми като „Нощ в музея” и „Южнячки”.

 

Нед Визини започва да пише за „Ню Йорк Прес” на петнайсет. На седемнайсет е поканен да напише материал за „Ню Йорк Таймс Магазин”, а на деветнайсет публикува „Тийнейджърски терзания? Ами-и-и...”, автобиотграфията му за годините в гимназия „Стайвесънт”. Дебютният му тийнейджърски роман „Бъди по-готиняга” е избран ва клуб на книгата „Тудей Шоу” от Джуди Блъм. По „Нещо смешно”, култова класика, през 2010 е създаден филм с участието на Зак Галифианакис и е избрана за една от стоте най-добри тейнейджърски романи за всички времена от „Нашънъл Пъблик Рейдио”. „Другото нормално”, третият му роман е любим на Младежката читателска гилдия. Заедно с Кръс Кълъмбъс е съавтор на бестселъра на „Ню Йорк Таймс”, приключенската фентъзи поредица „Къщата на тайните”. Писал е за „Ню Йоркър” и „Салън”. Освен това е писал за телевизията, включително и за хитовото шоу на Ем Ти Ви „Тийн Улф”. Творбите му са преведени на двайсет и пет езика.

 

Правата са купени в 15 страни.

 

Приключенска фентъзи поредица Къщата на тайните е бестселър на Ню Йорк Таймс, написана от продуцента и режисьора на хитовите филми за Хари Потър, Сам вкъщи и Госпожа Даутфайър и Нед Визини, чийто книги са преведени на 25 езика.

Задъхано приключение за тайната сила на книгите с три изобретателни деца, зловеща магьосница и много фантазия преплетена със страх.

Дж. К. Роулинг

 

Майсторите разказвачи Крис Кълъмбъс и Нед Визини са създали тази великолепна фентъзи поредица за пътешествието на едно семейство в търсене на дома.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия