Норвежките филми, които трябва да гледате [част втора]

2014-06-11 17:21:00
Норвежките филми, които трябва да гледате [част втора]
Снимка: outnow.ch

Ето, че дойде време за поредната доза европейско кино, което ще намерим в лицето на малко известните, но за сметка на това уникални норвежки филми. Киното е изкуство, което трябва да разказва съдби и да ни кара да изживяваме чуждия живот, за да можем да придобием опита, без да изпитваме неприятното чувство на грешките. Често филмите ни подтикват да погледнем отвъд себе си и да осъзнаем неща, за които не сме подозирали. Надяваме се и тези няколко предложения да ви накарат да се замислите и осъзнаете вашите истини.

 

 

Max Manus

 

Истинската история за един от най-блестящите саботьори по време на Втората световна война. След борба с комунистите във Финландия, Макс Maнус се връща в Норвегия, която е окупирана от нацистите, и се присъединява към норвежкото съпротивително движение в борбата им срещу германците, но той е арестуван. След като успява да избяга, той бяга към Шотландия, където преминава през подготовка, преди да бъде изпратен обратно към Норвегия, за да изпълняват мисии на саботаж срещу нацистите.

 

Kitchen Stories

 

Забавната комедия, която ще разчувства всеки един от нас, разказва за шведския учен Folke Nilsson, който е изпратен в Норвегия, за да изследва до колко норвежките мъже са ефективни в кухнята. Неговата задача е да наблюдава норвежеца Исак Bjørvik, без дори да говори с него. Постепенно обаче нещата се променят и двамата мъже намират общ език, забравяйки за следвоенното недоверие между страните им и стават приятели.

 

Reprise

 

Филм за приятелството, лудостта и творчеството, за любовта и мъката, за големите амбиции и убийствената пропаст между младежките очаквания и реалността. Ерик и Филип се опитват да станат писатели. Ерик е отхвърлен от издателите, докато ръкописът на Филип е одобрен и той става водеща фигура в норвежкото културно пространство буквално за една нощ. Шест месеца по-късно цялата компания отива да прибере вкъщи Филип от психиатрична клиника след дълго лечение. Писането е последното нещо, което го интересува, но Ерик продължава с литературните си опити...

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия