След като преминахме набързо през Швеция и нейното невероятно кино, по което се надяваме да сме ви запалили, се пренасяме в поредната студена откъм климат, но топла откъм емоции страна — Норвегия. Филмите и не са за подценяване, защото и те са част от лицето на качественото европейско кино, което непременно трябва да гледате. Но стига сме говорили, ето и първата част от норвежки филми, които трябва да гледате:

 

 

King of Devil's Island

 

Филмът пресъздава истински събития, случили се в Норвегия в началото, но 20-ти век. На остров Бастой, разположен на фиорд, са заточени момчета на възраст между 11 и 18 години. Всеки ден върху тях се оказва брутален физически и психически терор. Ежедневно момчетата се използват за евтина работна ръка. Всички на острова се адаптират към суровите условия там и на никой не му идва наум да се вдигне на бунт. До момента, в който не се появява 17-годишният Ерлинг. Неговата единствена цел е да напусне острова и няма да се спре пред нищо, докато не постигне целта си.

 

Kon-Tiki

 

Норвежкият изследовател Тур Хейердал прекосява Атлантическия океан с екипаж от петима души върху дървен сал през 1947 г., за да докаже, че още преди Колумб южноамериканците са могли да преплават разстоянието до островите в Полинезия и да се заселят там. След като успява да осигури финансиране на авантюрата със заеми и дарения, Хейердал и хората му се отправят на пътешествие, продължило 101 дни, в рамките на които изминават 8000 километра.

 

Headhunters

 

Първа адаптация по роман на изключително популярния норвежки писател Йо Несбо. Историята се фокусира върху Роджър Браун, любител на силните усещания, който постоянно си търси нови предизвикателства. Заедно със своя приятел Ове крадат ценни картини и вещи на изкуството, за да могат да си осигурят охолния живот, от който се нуждаят. Случайно Роджър се запознава с Клас Греве, който притежава безценни експонати. Дали Греве ще се превърне в поредната жертва на умелия тандем или този път ги очаква неприятна изненада?

Автор: ИъН Здравчев