Днес отново сме на вълна шведско кино и ще довършим започната класация с невероятни филми, които успешно допълват лика на европейското кино. Надяваме се, че във всеки един от филмите откривате по нещо невероятно, което да осмисли времето ви, тъй като всеки наш досег с тези филми беше истинско изживяване. Поради тази причина продължаваме с новите предложения, ето ги и тях:

 

 

Fucking Åmål/ Show me love

 

Агнес е самотно момиче, изолирано от всички в училище. Тя негласно боготвори Елин, най-известното момиче в училището — красива, готина и винаги готова за приключения. Елин и сестра й Йесика се гласят за парти, докато Агнес чака в дома си гостите, които е поканила за рождения си ден и които така и не идват. Когато най-накрая Елин и сестра й се появяват в къщата на Агнес, й погаждат болезнен и унизителен номер. По-късно обаче Елин се връща, за да й се извини, с което започва и тяхното сближаване. “Покажи ми любовта” представя тийнейджърите, несигурни относно чувствата, които изпитват. Чарът на филма е в смесицата от срам и гордост, отвращение и естественост, през които минават отношенията на Агнес и Елин.

 

Tillsammans / Together

 

„Заедно“, всъщност, е една комуна в Стокхолм от 1975 г., където живеят добрият Гьоран, работещ в пощата и пишещ книга, семейство хипита, привърженици на природосъобразния начин на живот, гей (Класе), Лена — вдъхновена от сексуалната свобода, също разведените Анна и Ласе, както и младеж, поддръжник на комунистическата партия на Швеция… И всичко това върви някак си добре, докато в къщата не се настанява сестрата на Гьоран, Елизабет, със своите две деца. На които пък никак не допада вегетарианската диета и липсата на телевизор.

 

Hostsonaten / Есенна соната

 

След като е пренебрегвала децата си години наред, световноизвестната пианистка Шарлот посещава своята дъщеря Ева в дома й. За своя изненада, там открива другата си дъщеря, Хелена. Хелена е умствено болна, и Ева се грижи за нея, след като я взима от психиатрията, където майка й я оставя. Напрежението между Шарлот и Ева постепенно нараства, докато по време на един нощен разговор, си разкриват всичко онова, което се таи в душите им...

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: ИъН Здравчев