Шведските филми, които трябва да гледате [част първа]

2014-06-06 18:21:00
Шведските филми, които трябва да гледате [част първа]
Снимка: outnow.ch

След като се насладихме на немското кино отскачаме на север, за да ви запознаем с още една държава, достойно заемащо едно от първите места по най-добри европейски филми. Става дума за Швеция и тяхното странно и същевременно изключително обсебващо интересно кино. Ето няколко предложения, които в никакъв случай не трябва да подминавате:

 

 

Låt den rätte komma in

 

„Покани ме да вляза“ (на шведски: Låt den rätte komma in) е шведски романтичен филм на ужасите от 2008 година на режисьора Томас Алфредсон. Сюжетът се основава на едноименния роман на Йон Айвиде Линквист, който е и автор на сценария. Той разказва за отношенията между 12-годишно момче и дете вампир, като действието се развива в зимния Стокхолм от началото на 80-те години на 20 век.

 

Män som hatar kvinnor

 

Дейвид Финчър направи уникален кавър на този филм, но няма как да не се съгласим, че оригинала винаги е по-добър. Горещо ви препоръчваме да гледате филма, разказващ за млада хакерка с мрачно минало и буен нрав, която помага на журналист в разплитането на случай с изчезнала (или може би мъртва?) преди 40 години жена. Това е първата част от екранизацията по трилогията романи на Стиг Ларшон (1954-2004. Разбира се горещо препоръчваме и останалите две части, които носят имената: Flickan som lekte med elden, Luftslottet som sprängdes.

 

Ondskan

 

Ерик е младо момче, което изразява емоциите си с юмруци. Това е следствие на ежедневния побой, който момчето незаслужено отнася от втория си баща. Буйният му нрав е наказан с изключване от училище и единствената възможност да завърши образованието си е да постъпи в пансион за глезени деца на потомствени аристократи и новобогаташи. Там обаче злото отдавна е намерило подслон в удобното мълчание на учителите пред унизителните порядки, установени от няколко ученика от по-горен курс. Извращенията, на които са подложени всички в училището се превръщат в голямо предизвикателство пред Ерик, който едва удържа гнева си в опит да поправи миналото си. Пред риска да бъде изключен, той избира да защити честта и достойнството си със силата на думите, но за съжаление разбира, че само юмруците имат смисъл. Развръзката идва малко бързо, но финалните събития са оправдани и стоят логично.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия