Ето, че нашата кампания за популяризиране на европейското кино продължава и този път отскачаме до красива Германия. Грубият език не бива да ви притеснява, защото той разказва толкова нежни и красиви истории, които ще обикнете мигновено стига да им даде шанс. За да ви подтикнем да го направите сме ви подготвили няколко наистина невероятни филми, за които си заслужава да отделите част от времето си. Ето ги и тях:

 

Сбогом, Ленин

 

Източна Германия, 1989 година. Млад мъж протестира срещу режима. Майка му вижда как полицията го арестува, получава инфаркт и изпада в кома. Няколко месеца по-късно тя се събужда, но ГДР вече не съществува. За да я предпази от силни вълнения, нейният син прави всичко възможно ГДР още да "живее" в техния апартамент. Но света наистина се променя...

 

 

Das Experiment

 

Филмът разказва за един доста необичаен експеримент, обхващаш 20 мъже. Всеки един от доброволците е спечелен срещу не малка сума пари, която го е мотивирала да участва в начинанието, стремящо се да симулира затвор. Половината от участниците са затворници, другата половина трябва да се грижат за реда. Всеки има право да излезе по всяко време като губи единствено обещаните пари. Скоро обаче нещата излизат извън контрол и пазителите на реда трябва да налагат сериозни мерки.

 

 

Терористите Баадер Майнхоф

 

Германия през 70-те години: убийствени бомбени атаки, заплахата от тероризъм и страх от вътрешния враг разклащат основите на все още крехката демокрация. Радикалната терористична организация, водена от Андреас Баадер (Мориц Блайбтрой), Улрике Майнхоф (Мартина Гедек) и Гудрун Енслин (Йохана Вокалек) повежда свирепа война срещу това, което те възприемат като новото лице на фашизма: американският империализъм, подкрепян от немските висши кръгове. Целта им е да създадат по-хуманно общество, но използвайки нехуманни средства, сеейки терор и кръвопролития, те губят и собствената си хуманност. Експлозивен филм за една от най-известните терористични групи на нашето време.

 

Автор: ИъН Здравчев