Испанските филми, които трябва да гледате [част първа]

2014-05-26 18:30:00
Испанските филми, които трябва да гледате [част първа]
Снимка: outnow.ch

След като преминахме сравнително обстойно през българското кино и достойните за гледане според нас филми, дадохме кратък очерк с едни от най-интригуващите френски филми, за да можем да продължим своята класация с европейски филми. Следващата ни спирка е Испания, а филмите, които сме ви подготвили са повече от интересни. Ето ги и тях:

 

 

Кожата, в която живея

 

Един доста противоречив и мрачен филм, в който силно се забелязва невероятния стил на Педро Алмодовар. Лентата разказва за успешния доктор Роберт Ледгард (Антонио Бандерс), който се оказва болезнено, психопатично обсебен от идеята за модификацията, пълното преобразуване и подобряване на човешкото тяло. Животът на този изтъкнат лекар е низ от нерадостни събития, които допринасят лекаря да извърши немислими деяния. Невероятно интригуващия сюжет е способен да плени и най-предубедените към европейското кино, а въздействието на филма е толкова голямо, че видяното ще стой в главата ви поне седмица.

 

Отвори очи

 

Цезар (Едуардо Нориега) — мъж, който има голям успех сред жените, се запознава на парти на своя най-добър приятел с изключителната красавица София (Пенелопе Крус). И макар че тя е гадже на приятеля му, той се влюбва в нея. Положението се усложнява и от това, че самият Цезар има връзка с ужасно ревнива дама. Тя умишлено предизвиква автомобилна катастрофа, в която той оцелява, но е обезобразен. Отчаян, Цезар смята, че е настъпил краят за него. Но всъщност това е само началото. Предстоят да се случат неща, които той не е допускал и в най-големите си фантазии. В тяхното дъно е загадъчната красавица. "Отвори очи" е филмът, който вдъхнови Холивуд за създаването на "Ванила скай", където Пенелопе изпълнява същата роля, а й партнира тогавашният й любим Том Круз.

 

Лабиринтът на фавна

 

Годината е 1944-а. Малката Офелия е принудена да заживее в дома на втория си баща, тъй като майка й Кармен всеки момент ще роди. Тя мрази новия си живот и новия си баща — тираничният кап. Видал (невероятно зловещо изпълнение на Серхи Лопес). Той е твърдо решен да унищожи до крак смелите макис — бунтовнически сили, които, напук на всичко, не позволяват духа им да бъде сломен от фашистите. Офелия намира сродна душа в лицето на Мерседес — прислужницата на Видал, която тайно помага на бунтовниците. С нейна помощ тя открива близо до къщата лабиринт и дори успява да се срещне с гротесковия му, приличащ на фавн пазител Пан, който й възлага за изпълнение три опасни задачи.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия