Обявяват избора на децата за най-добра детска книга на официална церемония

2014-05-13 13:01:00
Обявяват избора на децата за най-добра детска книга на официална церемония
Над 1 800 деца се включиха в гласуването за наградата “Бисерче вълшебно”

На официална церемония ще бъдат обявени най-добрите детски книги за 2014 година, издадени в България и избрани от самите деца в гласуване за националната награда “Бисерче вълшебно”.

 

На 14 май, сряда, от 18:00 ч в големия салон на БАН (София, ул. 15 ноември №1) бронзови статуетки “Бисерче вълшебно” ще бъдат връчени на издателите на книгите-победители в двете възрастови категории на наградата - “Млади читатели” (6 до 10 години) и “Запалени читатели” (11-15 години), а за подгласниците на второ и трето място са предвидени грамоти.

 

 

Със своя вот тази година се включиха общо 1853 деца, което е с над 500 повече от гласувалите в първите награди “Бисерче вълшебно” през 2013 година. Всички те избираха на сайта www.biserche.com между 81 заглавия, художествена литература на български език, издадена през 2013 г. и неприсъстваща в задължителните учебни списъци. Най-много са гласувалите деца от София, следвани от Силистра, Плевен, Варна, Ловеч и Русе. Гласове на деца за първи път има и от чужбина - Полша и САЩ. Като тенденция се забелязва по-засилено българско участие от предходната година, което е знак, че читателите започват да търсят все повече съвременни български детски книги.

 

"Второто издание на наградата "Бисерче вълшебно" завърши и с него направихме още една крачка напред към основната цел, която сме си поставили: да срещнем децата с книгите и да ги направим истински читатели. Вярвам, че това е верният път и само с общите усилия на семейството, училището, библиотеките, институциите, медиите и бизнеса сме в състояние да спечелим децата за каузата на четенето, превръщайки ги в грамотни млади хора", споделя Валентина Стоева, председател на фондация “Детски книги”.

 

Проектът “Бисерче вълшебно”, който се провежда за втора поредна година, е организиран от фондация “Детски книги” и едноименния сайт, а основната му цел е да насърчи четенето сред децата и да провокира интерес към съвременната художествена детско-юношеска литература. Патрон на тазгодишното издание е президентът на Република България Росен Плевнелиев.

 

Отново в сряда, 14 май, в рамките на инициативата "Нощ на литературата" всички желаещи да се запознаят с книгите-победители ще имат възможност да чуят откъси от тях между 18:00 и 21:30 ч в двора на международната фондация "Св. св. Кирил и Методий" на ул. "Васил Априлов" № 3. Четец на събитието ще бъде чаровната актрисата Здрава Каменова.

 

Повече подробности за наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 и нейните цели, както и допълнителни материали за учители, билиотекари и родители, могат да бъдат открити в сайта www.biserche.com.

 

Церемонията по награждаването е с покани за гостите и е отворена за медии.

 

Наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 се провежда под патронажа на президента на Република България Росен Плевневиев. Партньори на инициативата са сайтът “Аз чета”, Асоциация „Българска книга“, Българска библиотечно-информационна асоциация, Столична библиотека, Асоциация „Родители“, Национална мрежа на децата, “Заедно в час”, Чешки културен институт, Регионална библиотека “Партений Павлович” Силистра, библиотека “Родина” Стара Загора, Регионална библиотека “Захарий Княжески” Стара Загора и Регионална библиотека “Любен Каравелов” Русе. Наградният фонд за децата е предоставен от магазин за компютри Powercomp и телевизия Da Vinci Learning. Медийни партньори на наградата са Детски Дневник, Az-Deteto.bg и TeenProblem.net.

 

Сайтът "Детски книги" e посветен изцяло на детските книги и насърчаването на детското четене. Освен ревюта на книги и забавни идеи за игра, екипът на сайта организира периодични срещи с ученици и издания на националната кампания „Читателска щафета“, посветени на любими детски автори. От 2013 година е създадена фондация на името на сайта, която е съсредоточена изцяло в организирането на проекти и инициативи за насърчаване на четенето сред децата, стимулиране координацията и взаимодействието между всички институции и лица, свързани с детското четене.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия