„Моби Дик“ в ново луксозно издание

2014-05-13 10:28:00
„Моби Дик“ в ново луксозно издание
Снимка: изд. Изток-Запад

Неостаряващата епична история за „най-страшния от всички видове левиатани“ – спермацетовият кит Моби Дик, преследван от безпощадния капитан Ахав и неговия необикновен стар кораб „Пекод“, на чийто борд плават и разказващият очевидец Ишмиъл и неговият приятел, татуираният полинезийски людоед Куийкуег, излезе в ново, луксозно издание. Майсторки илюстрираната от художника Петър Станимиров „Моби Дик“ на Хърман Мелвил е седма книга от поредицата „Върхове“.

 

 

Още една утвърдена класика излиза в ново, богато илюстрирано издание – неостаряващият роман на Хърман Мелвил „Моби Дик“ е вече факт на българския книжен пазар. След по-леките „Тайпи“, „Ому“ и др., „Моби Дик“ е шестата и осезаемо многомерна книга на Мелвил, която излиза за първи път през 1851 г. в САЩ. За романа като истинско явление в съвременната литература обаче започва да се говори едва двадесет години след появата му на бял свят, а началото на първа глава – „Далечни очертания“ – днес е сред най-разпознаваемите и знакови встъпителни части в световната литература. Този безспорно знаков роман в американската литературна история е истински спиращо дъха приключение.

 

Действието в „Моби Дик“ се развива в два плана. Първият е свързан с преследването из безбрежната морска шир на морското страшилище, всяващо страх и ужас у моряците по целия свят – огромният спермацетов кит Моби Дик, чието залавяне е станало водеща цел в живота на безпощадния капитан Ахав, изгубил крака си при опит да го улови. Във втория, общочовешки план е разгърната същинска философска алегория за мястото на човека в света и ролята му в приключението, наречено човешко съществуване. Макар и в началото посрещнат с неодобрение от по-наивните читатели, днес „Моби Дик“ е смятан за абсолютен литературен връх, на който се срещат приемането и суровата критика на действителността в средата на XIX век.

 

Роденият в Ню Йорк Хърман Мелвил (1819–1891) е третото от осем деца в семейството на преуспяващ търговец на вносни стоки. След ранната смърт на своя баща едва 13-годишният по това време Хърман е принуден едновременно да работи и учи. Обучението си започва на 5-годишна възраст, а на 7 години е описан от баща си като дете, чиито реч и ум са леко изостанали. Година по-късно – в началото на 1828 г. – Хърман Мелвил печели наградата „Вest Speaker in the introductory Department“. От същата година датира и първият запазен писмен текст на автора – писмо до една от неговите лели. Мелвил е автор на множество произведения – „Тайпи“, „Ому“, „Омагьосаните острови“ и др., но най-известното от тях до ден днешен остава „Моби Дик“.

 

Книгата е седма в поредицата „Върхове“, част от която са също новите издания на „Одисей“ на Джеймс Джойс, „Три романа с Шерлок Холмс“ на Артър Конан Дойл, „Пътешествията на Гъливер“ на Джонатан Суифт, „Големите надежди“ на Чарлз Дикенс и др.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия