Българското кино в последните няколко години упорито се стреми да изпулва от океана на прехода, в който безславно се удави. Разбираме, че понякога реалността е най-добрия начин за създаването на изкуство, но когато то се съсредоточи единствено върху тази тема скоро всичко губи своята сила. Именно това се случи и с родното ни кино, но за да ви покажем, че само преди няколко години то е било наистина успешно, ви предлага списък от няколко български филма, които може би не сте гледали, а задължително трябва.

 

 

Любимец 13

 

Филма разказва за историята на двама братя близнаци, които имат меко казано интересно лято. Радослав и Радосвет са близнаци и живеят във Варна. През едно красиво лято Радослав, който играе в местен футболен отбор се запознава с Елена - красиво момиче от София, което пленява сърцето му. Радосвет е противоположност на брат си – заплашен от съд за неплатени дългове, той решава да се възползва от приликата с брат си и да заеме мястото му. Докато Радослав заминава за София, за да търси Елена, Радосвет се представя за футболиста Гълъбов и приема предложението за голяма заплата от ведомствения отбор на софийското предприятие ДП „Витоша“. Какво ще се случи и колко комична ще бъде размяната може да разберете като гледате филма.

 

Вчера

 

Действието се развива в края на 60-те години, когато Дана, дъщеря на дипломат в Лондон, се завръща в България и е настанена в пансион на езикова гимназия, в която учат предимно деца на висши партийни функционери. Иван е син на човек на върхушката и дори по-сериозните провинения са му простени, докато Ростислав е приет в училището само заради способностите си и при най-малката грешка може да бъде преместен. Освен че харесва и двамата, съученичката им Марина е човек, който обича сложните интриги, в които скоро ще бъде въвлечена и Дана. В училището се разследва бременността на ученичка и преподавателите са изнервени. На обикновените младежки лудории се гледа като на потенциални престъпления, докато не се случва непоправимото.

 

Войната на таралежите

 

В началното училище се организира курс за баскетболисти. Амбициозен треньор избира момченца с фанатичен блясък в очите, готови да изпълняват и най-абсурдните му команди. С изобретателност, хитрост и помощта на единия от родителите, те успяват да си направят баскетболно игрище. Войната е спечелена и победителите организират свой баскетболен турнир.

 

Втората част от статията четете тук:

Автор: ИъН Здравчев