Американският китарист, певец, текстописец и продуцент Джими Хендрикс е един от най-важните изпълнители на електрическа китара в историята на популярната музика. Той обогатява начина на свирене на рок китарата с използването на фийдбек, дисторшън и други специални ефекти, подобно на други китаристи като Дейв Дейвис от Кинкс и Пийт Тауншънд от Ху, но дълбокото познаване на блус, соул и ритъм енд блус стилистиката позволява на Хендрикс да достигне до едно уникално звучене и да създаде неповторим собствен почерк.

 

 

Той е завършен композитор, чиито песни са изпълнявани от стотици музиканти. Хендрикс е един от първите, които използват звукозаписното студио за разширяване и обогатяване на музикалните си идеи. Освен това, имиджът му на рок звезда, го поставя редом до Литъл Ричард, Чък Бери, Елвис Пресли и Бийтълс.

 

Всичко това достатъчно красноречиво говори какъв голям талант е музикантът и това осъзнават не малко кинотворци, които всячески опитват да отдадат необходимата му почит, чрез прочит на невероятния му живот. За да бъдат обаче разказите им наистина живи и достатъчно пленителни, то те се нуждаят от най-важното неговата музика. Тук обаче идва проблема, където се намесват и наследниците на твореца, тъй като именно тяхното съгласие е необходимо, за да можем да чуем неповторимата музика на Хендрикс.

 

Тяхното одобрение обаче не се печели лесно, доказателство за това е биографичният филм „Всичко е на моя страна”, в който главната роля се изпълнява от Андре Бенджамин, режисьор на продукцията е Джон Ридли, който в началото на март спечели „Оскар” за сценария на „12 години в робство" и в който така и не прозвуча нито една оригинална песен на китариста, а само кавъри на The Beatles и на Мъди Уотърс, тъй като от Experience Hendrix LLC — компанията, която управлява правата на рок легендата Джими Хендрикс, не одобриха проекта.

 

Това обаче няма да важи за предстоящия филм на ICM Partners, които получиха заветното "да" и в чиято бъдещата кинотворба със сигурност ще звучат рок класики като Foxey Lady, The Wind Cries Mary, Purple Haze, Voodoo Chile, Crosstown Traffic и още много други, в изпълнение на виртуозите от Experience Hendrix Tour 2014, които в края на миналата седмица започнаха северноамериканското си турне.

 

За сега няма други подробности относно филма, тъй като не се знае нито режисьор, сценарист или пък актьорски състав, но новината, че проектът е получил зелена светлина е достатъчно радостен сам по себе си.

Автор: ИъН Здравчев