Създадоха книга с ефекта на присъствието (+ видео)

2014-02-03 10:59:00
Създадоха книга с ефекта на присъствието (+ видео)
Снимка: YouTube

Обичате ли да четете книги? Смятате ли, че човешкото въображение работи повече, когато човек чете книга, а не гледа филм? А представяте ли си какво би било, ако съвсем реално може да си представите обстановката, в която се намират героите?

 

Това вече е възможност! Студенти създадоха книга с ефекта на присъствието, предаде Lenta.ru. Тя представлява набор от две електронни устройства, реагира на емоциите на читателите и частично произвежда обстановката, в която се оказва героят от книгата.

 

Електронната книга Sensory Fiction проследява абзаците, към които се насочва погледът на читателя. В нея са вградени 150 светодиода, които променят цвета си в зависимост от съдържанието на абзаца, който човек чете. Също така книгата обменя данни със специална жилетка с различни вградени елементи, която читателят трябва да си облече.

 

Снимка: theverge.com

 

По време на четенето в зависимост от програмата жилетката променя температурата на елементите на Пелтие, нагрява или охлажда пластините. Тези елементи се намират в зоните, които са най-чувствителни към промяна на температурата – в областта на ключиците. Вибриращите устройства имитират сърцебиенето на човека, който чете, а системите за компресия – условията, в които той се намира.

 

За момента електронната книга Sensory Fiction е прототип и работи само с едно произведение на Джеймс Типтри младши, но се очаква в най-скоро време да има подобрения и да работи с най-различни книги.

 

 

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия