Куче-балон – най-скъпо продадената творба на жив автор

2013-11-21 20:30:00
Куче-балон – най-скъпо продадената творба на жив автор
Снимка: Reuters

Изкуството е невероятно средство за изразяване на нашия вътрешен свят. То ни позволява да преведем фантазиите и въображението ни от главите ни, навън в реалността, давайки им реални измерения. Целият този процес е високо оценяван още от древността, като с всяка изминала година влиянието на изкуството се увеличава. Поради тази причина възникват множество нови течения и школи, които придават различен смисъл на понятието изкуство.

 

 

Макар и с толкова много противоречиви и неразбираеми за някой от нас експонати на изкуството, един от елементите от това занимание остава сравнително постоянен – а именно високите цени. Пример за това е една екстравагантна творба на американеца Джеф Куунс, която успя да му донесе цели 58 400 000 долара.

 

По този начин творецът може да се похвали с рекорд в бизнеса, бивайки създател на най-скъпо продадената творба на жив автор. Интересното е, че въпросното творение, всъщност представлява гигантско куче – балон, но изработено от неръждаема стомана.

 

То не е първото за автора, а сякаш е естествена част от портфолиото му, в което може да забележите множество други балонени скулптури, изработени от същите материали.

 

Едно от най-известните му творения е "Розовото куче – балон", което е имало честта да бъде изложено в двореца Версай, Франция. За съжаление обаче, отзивите на посетителите били доста противоречиви, като много от тях споделили, че мястото му съвсем не е там, защото контрастирало прекалено много на атмосферата, създадена от интериора от времето на Луи XIV.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия