3 филмови екранизации, които се справиха по-добре от книгите

2013-10-31 18:00:00
3 филмови екранизации, които се справиха по-добре от книгите
Снимка: outnow.ch

Всеки път, когато видим надписа "по романа на…", ни обзема страх, че това ще е поредното кино творение, което така и няма да успее да пресъздаде емоцията от невероятната книга, по която е направен. Това е съвсем логично, винаги светът описан в книгите е  в пъти по-завладяващ и забележителен, не само заради силата на думите и майсторството на втора, но и заради нашето въображение. То винаги съставя по-добрата представа на нещата и често сме разочарование от случващото се на кино екрана. Макар и малко, намират се обаче и филми, свидетелстващи, че киното е могъща сила, която често се оказва по-добрият вариант за определени истории. За да ви убедим в това, сме ви подготвили три филма, които са далеч по-успешни и завладяващи от книжната им основа.

 

 

Дневниците на вампира

 

Сериалът, превърнал се в любимо занимание на множество тийнейджъри по целия свят е един от ярките примери, как понякога книгата се оказва по-лоша от филма. В никакъв случай не искаме да обиждаме авторката на поредицата, но няма как да отречем, че екранизацията е далеч по-интересна. Отдаваме заслугата и респектът, който Л. Дж. Смит си заслужи, тъй като тя е поставила основата, но сме на мнението на повечето хора, че актьорите и екипът, стоящ зад сериала са се справили по-добре и предпочитаме него пред книгите.

 

Форест Гъмп

 

Друг пример за силата на киното и магията, която то дарява на историите е невероятният филм "Форест Гъмп". Изключителното операторско майсторство, актьорска игра и отдадеността на екипа, работил по филма, успяват да дарят на лентата завладяващата емоция, която може да разчуства всеки и да накара да избере да изгледа филма, вместо да прочете книгата.

 

Игрите на глада

 

Невероятният хит, който завладя милиони читатели по света, е още един пример, как киното чрез леки промени, може да направи оригинала да избледнее. Осъзнаваме, че много от вас ще ни обвинят, че напразно злословим по творението на Сюзън Колинс, но няма как да не признаем, че филмът има далеч по-голяма дълбочина и атмосферата му е по-завладяваща. За съжаление книгите все повече се доближават до поредицата "Здрач", вместо до антиутопичните шедьоври, поради което сме на мнение, че филмът е далеч по-адекватното решение.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
BlackEyedPeas
преди 10 години

Не, не, отчайвам се от тези статии. Дневниците на вампира е голяма боза, аман от вампирски истории за разгонени тинейджърки. Почна добре, ся е пълна скръб, но за Игрите на глада вече съм потресена. Точно за Игрите на Глада има толкова много отрицателни коментари, че е глупаво да напишете такава глупост. Книгата е страхотна, но филма няма нищичко общо. Да, интересен е, но не е изобщо по-добър от книгата, дори не се вписва в графата да се сравнява със самата книга. Хайде стига сте писали глупости наизуст.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия