„Зной и прах” - Индия през очите на две англичанки

2012-11-29 09:25:00
„Зной и прах” - Индия през очите на две англичанки
Снимка: изд. Изток-Запад

Дивната Индия се отразява през няколко различни поколения и гледни точки в превъзходния и акламиран роман „Зной и прах”, написана от една жена с изключителна биография и невероятен талант – Рут Прауър Джабвала.

 

Индия, екзотична и изостанала, колоритна и мръсна, горда и потисната – видяна през очите на две англичанки, разделени от половин век, но не и в страстта си към приключенията. Едната е съпруга на високопоставен английски чиновник през 20-те години на ХХ в., а другата е млада жена, свързана с нея, която заминава за Индия в началото на 70-те години, за да потърси истината за живота й. В Индия е възможно всичко, дори и омъжената англичанка да се влюби в индийски княз, който е в конфликт c британците... Aлa това не е обикновена любовна история. Петдесет години по-късно страстта, преодоляла забраните и условностите, става драматична основа на повествование за живота, за хората и конфликтите в Индия преди и след независимостта. Проследявайки как тази страна променя завинаги живота на двете млади жени, Рут Прауър Джабвала разказва за силата на любовта, за смелостта да се разбунтуваш, за опознаването на другия – и в крайна сметка за търсенето на щастието...

 

 

Вечната и страстна книга „Зной и прах” заслужено е удостоена с престижната литературна награда „Букър” през 1975 г., а филмът по нея – с режисьор Джеймс Айвъри и с участието на Джули Кристи – носи на авторката Джабвала награда за адаптиран сценарий от Британската академия за филмово и телевизионно изкуство. Интересното е, че кариерата на Джабвала като сценарист е не по-малко впечатляваща от кариерата й като писател: тя е носител и на две награди „Оскар”, а сред филмите, по чиито сюжети е работила, са хвалебствено приетите от критиката „Джеферсън в Париж”, „Остатъците от деня”, „Имението Хауърдс Енд“, „Стая с изглед” и „Да устоиш на Пикасо”.

 

Джабвала e човек с извънредно любопитна, мултикултурна, космополитна и географски разнообразна биография: родена е през далечната 1927 г. в немския град Кьолн, но е с полско-еврейски произход. Семейството й бяга от нацистка Германия през 1939 г., емигрирайки във Великобритания. През 1951 г. се омъжва за индийски архитект и заедно с него се премества да живее в Индия, а през 1975 г. местожителството отново се сменя – този път това е Ню Йорк, като малко повече от десетилетие по-късно Джабвала получава американско гражданство. Днес тя е един от най-уважаваните белетристи, а шедьовърът „Зной и прах” с право се смята за най-добрата й творба.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия