Какви са характеристиките на проблемния „Обсебен мозък”?

2012-10-01 10:56:00
Какви са характеристиките на проблемния „Обсебен мозък”?
Снимка: изд. Изток-Запад

Случва ли ви се често да докосвате конкретни предмети определен брой пъти без да знаете защо го правите? Миете ли ръцете си по няколко пъти един след друг макар да осъзнавате, че от това няма да станат по-чисти? Въпреки че самите вие намирате поведението си за странно, знаете, че докато не извършите тези действия, няма да намерите спокойствие... Ако се чудите какво се случва с вас, д-р Джефри Шуорц и Бевърли Байет ще осветлят объркването ви с книгата „Обсебен мозък”.

 

Всеки от нас има своите малки странности – навици и поведение, които бихме предпочели да нямаме. Всички бихме искали да притежаваме малко повече самоконтрол, но когато мислите в главите ни се завихрят, ставайки толкова нападателни, че тотално превземат и контролират нашата воля, въпросът за самоконтрола наистина вече е сериозен. „Обсебен мозък” ни показва как да преодолеем тези чудати навици и да се справим с натрапливостите, които не ни дават дори миг спокойствие. В научния труд Джефри Шуорц (в съавторство с Бевърли Байет) ни обяснява причината за подобен тип поведение, като посочва втрещяващи примери от своята дългогодишна практика като психиатър и изследовател в основания от него център за лечение на тази болест.

 

 

Шуорц нарича заболяването обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР). То е вид ментално заболяване, при което навиците се превръщат във всепоглъщащи ритуали, които заболелият изпълнява, само за да се отърве от нетърпимите чувства на страх и ужас, които изпитва. Всъщност ОКР е болест, която прилича на едно голямо и ненаситно чудовище – колкото повече му дава човек, толкова повече разпалва апетита му. Това е и основната причина днес на всеки четиридесет човека да има по един, страдащ от ОКР. Това е здравословен проблем за цял живот и единственият начин да се справим с него е информираност и самоконтрол, на които ни учат Шуорц и Байет. Задълбочените им и дългогодишни изследвания в областта показват, че ОКР е свързано с биохимичен проблем в мозъка. Това състояние двамата учени наричат „обсебен мозък”. Името му идва от процеса, който протича в мозъка на страдащия от ОКР – четири ключови структури на мозъка се изключват взаимно, поради което той започва да подава фалшиви сигнали, които самият човек не е в състояние с лекота да разчете като погрешни. Любопитна подробност: именно това състояние е тормозило известния холивудски ас Хауърд Хюc, увековечен от Леонардо ДиКаприо във филма „Авиаторът” на Мартин Скорсезе.

 

„Обсебен мозък” помага на хората с обсесивно-компулсивно разстройство да преодолеят трудностите, които менталното заболяване неминуемо поражда в семейния живот, в работата и в социалното общуване. В книгата е подробно описан доказаният Метод на четирите стъпки (преназови, припиши наново, префокусирай, преоцени) за лечение на ОКР. С негова помощ човек може да провежда самотерапия, която да му помогне да притъпи усещането за безпокойство и да се излекува от досадните натрапливости, обсебили мозъка му.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
npp
преди 11 години

о.к.р. е просто една от конспирациите на човешката(666) религия, с цел да съдят човеците като идолопоклонници


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия