Честит Рожден Ден на великия Фреди Меркюри! The Show Must Go On ...

2012-09-05 16:21:00
Честит Рожден Ден на великия Фреди Меркюри! The Show Must Go On ...
Снимка: YouTube

На днешната дата през 1946 година в Стоун Таун, Занзибар на бял свят се е появил великият певец Фарук Булсара, известен като Фреди Меркюри.

 

На 7-годишна възраст започва да свири на пиано. Получава своето основно и средно образование в Индия и оттогава са първите му музикални изяви.

 

През 1959 година семейството му се мести в Англия, където в училище постоянно му се подиграват на външния вид и говора. Без да иска разрешение на родителите си, Фреди постъпва в колеж за изкуства и дизайн.

 

 

Състудент на Меркюри го запознава с музикантите на група Smile – Брайън Мей и Роджър Тейлър и след известно време става вокалист на групата.

 

Въпреки че гласът на Фреди Меркюри е естествен баритон, той пее повечето си песни в гамата на тенора. Певецът имаше невероятни гласови възможности, въпреки че никога не е посещавал вокални уроци.

 

Като човек Меркюри е бил доста скромен и срамежлив. Не е обичал да дава интервюта и е бягал от публичността. Обичал е да си седи у дома със своите котки, имал е 8, всичките персийки.

 

Великият музикант умира от пневмония и усложнения, предизвикани от СПИН на 24 ноември 1991 година едва на 45 години. До последно е отричал болестта си, но накрая решил публично да признае, за да бъдат почитателите му наясно с истината. 24 часа след официалното изявление Меркюри умира и тялото му е кремирано.

 

На 20 април 1992 година на лондонския стадион Уембли се състоя концертът The Freddie Mercury Tribute Concert с участие на звезди от световен мащаб за поклон пред великия музикант. В него взеха участие Джеймс Хартфийлд от Металика, Роджър Долтри от The Hoo, Дзукеро, Пол Йънг, Сийл, Елтън Джон, Джордж Майкъл, Аксел Роуз от Guns and Roses, Робърт Плант от Led Zeppelin , актрисата и певица Лайза Минели, вокалът на Def Leppard - Джо Елиът и още много други.

 

В памет на Фреди Меркюри през 1995 година швейцарския град Монтрьо, на брега на Женевското езеро, издигната негова статуя.

 

Творчеството на Фреди Меркюри, обаче, не секва и след смъртта му. През 1995 г. е издаден албумът ‘Made in heaven’ Той съдържа неиздавани студийни записи и импровизации на музиканта и остава начело на класациите с едноименния сингъл няколко седмици. Като един пореден tribute за твореца Фреди Меркюри.

 

Шоуто трябва да продължи за всички нас, които сме живи. Почивай в мир, Фреди!


Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
RoxyM
преди 11 години

Поклон! Жалко, че си отиде толкова рано! Но все пак ни остави невероятна музика, за което ще сме му вечно признателни!


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия