Днес се навършват 175 години от рождението на Васил Левски

2012-07-18 09:10:00
Днес се навършват 175 години от рождението на Васил Левски
Снимка: YouTube

Днес (18 юли) в Борисовата градина ще бъде отбелязана 175-годишнината от рождението на Васил Левски, съобщиха от Столичната община. Тържествената церемония ще започне в 11 часа пред бюст-паметника на Апостола.

 

В програмата ще бъдат казани текстове от Левски и любими негови песни, представени от Андрей Захариев и вокална формация „Юлангело“.

 

 

Директорът на Института за исторически изследвания при БАН ще произнесе слово. В тържеството ще участват още Представителният гвардейски духов оркестър и Националната гвардейска част.

 

Васил Иванов Кунчев, известен още като Васил Левски, е роден на 18 юли 1837 година в Карлово. Има двама братя и две сестри. През 1851 година баща му умира. Апостола знае перфектно арменски, турски и гръцки.

 

Дяконът е основател на ВРО и БРЦК. Пътува из България и създава тайни районни комитети, които да подготвят национален бунт. Мечтата му е да види родината си чиста и свята и всички граждани да имат равни права.

 

През 2007 година след допитване на БНТ Васил Левски е на почетното първо място в списъка на най-великите българи за всички времена.

 

Мисли и прозрения на Васил Левски:

 

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
perry_the_platypus
преди 11 години

Днес не сме ли 17 юни, а не 18 !? :)


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия