"Исмаил" - книга за божествения замисъл за света и за човешката съдба

2012-06-26 13:16:00
Снимка: изд. Кибеа

Дениъл Куин грабва вниманието с необичаен събеседник, който става мъдър спътник на читателя в едно приключение на ума и духа. Магията ни завладява с всяка прелистена страница и ­– както пише „Вашингтон поуст“ – искаме Исмаил да ни научи как да спасим планетата от себе си и как да спасим самите себе си. С други думи – искаме да променим живота си. Това е книга за смисъла на света, за божествения замисъл за света и за човешката съдба.

 

С високомерната си претенция да бъде абсолютен господар и покорител човекът забравя, че не е сам на тази земя, а е част от общността на живота. Егоистично и безогледно той разрушава природата, убива земята, без да си дава сметка, че руши душата си, своя дом и бъдещето на децата си. Способен е на невероятни технологически постижения, но му липсва основното познание – как трябва да живее.

 

Защо нещата са станали такива? Прекалено късно ли е да се променят? Тези въпроси са достатъчна причина да се прочете „Исмаил“.

 

Тази необикновена книга е преведена на 25 езика и по целия свят има приятели на Исмаил. Филмът „Инстинкт“ със сър Антъни Хопкинс в главната роля също е вдъхновен от творбата на Дениъл Куин.

 

За автора:

 

Дениъл Куин е роден в Омаха, Небраска, през 1935 година. Учил е в университета „Сейнт Луис“, във Виенския университет, Австрия, и в университета „Лойола“ в Чикаго. През 1975 г. изоставя продължителната си издателска кариера, за да стане писател.

 

Първият вариант на книгата, която впоследствие ще се превърне в „Исмаил“ и ще му донесе награди, е написан през 1977 г. и е последван от още шест, преди да намери окончателната си форма като роман през 1990. След това Куин изследва духовните и житейски корени на „Исмаил“ в новаторската си автобиография „Провидението“.

 

„Исмаил“ е първият роман от трилогия, включваща „Историята на Б.“ (1996) и „Моят Исмаил“ (1997). Сред неговите творби са „Отвъд цивилизацията“, „Човекът, който израсна млад“ и романът „Дахау“, който критиците сравняват с „451o по Фаренхайт“ на Бредбъри и „1984“ на Оруел.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия