Разобличават мръсните тайни на българския бизнес в „Игрите на властта”

2012-06-05 16:16:00
Разобличават мръсните тайни на българския бизнес в „Игрите на властта”
Снимка: изд. Изток-Запад

Една книга описва 10-годишния отчаян опит да се прави адекватен бизнес в България – от борбата за проекта „Белене” до битката с безсрамните медийни манипулации. В „Игрите на властта” авторът Петър Клисаров споделя горчивия си опит без да спестява нищо, обозначава проблемите с точните им имена и ни предлага премълчаваната досега истина под формата на взривоопасна смес от факти, документи и анализи.

 

„Veritas odit moras!”, твърди римският политик, стоик и философ Сенека. В контекста на българската действителност сентенцията е не само вярна, но и ужасно тъжна. „Истината ненавижда закъснението”, а закъснението води до брутални последици, от които губи най-вече обикновеният гражданин. Затова Петър Клисаров решително ни поднася скандалната, шокираща и неудобна истина за съдбата на едни от най-наболелите бизнес машинации у нас, а доводите и аргументите му са колкото удар в десетката, толкова и потенциално взривоопасни. Досега, смята Клисаров, голяма част от истината не е излизала наяве, защото е била търсена на погрешното място и по неправилен начин; разбира се, била е и прикривана яростно от тези, които са се грижили за своите користни интереси. Обаче краят на тази неправда е вече факт.

 

„Игрите на властта” разказва нелепите и безизходни ситуации, с които се сблъсква всеки, който иска да прави бизнес у нас. Клисаров споделя преживяното по време на три последователни правителства – суров опит в един неблагоприятен и враждебен климат, при който държавни служители се стремят да извлекат лични облаги на всяка цена, обричайки на неуспех икономическото развитие на страната. Това е обществена тайна, която малцина назовават и описват. Макар и абсурдно, да правиш бизнес в България всъщност означава да се занимаваш с политика. За съжаление е вярно и обратното: да правиш политика в България значи да се занимаваш с бизнес. Бизнесът и политиката са тъй преплетени в Прехода, че границата им на практика е неразличима...

 

 

„Игрите на властта” е прецизен документ, изследващ и изобличаващ механизмите на тази вредна за България симбиоза между политическия и бизнес елит. Написана с жив и ярък стил, изпълнена с хумор, който почти разсейва впечатлението за безнадеждност, книгата демонстрира упорството на Клисаров в желанието му за промяна. Така читателят следи събитията с интерес и с идея какво трябва да се промени, за да настъпи просперитет за страната ни. „Игрите на властта” е книга-бомба, която ще предизвика истински социален взрив – взрив, който се получава винаги, когато се смесят парите и алчността, мизерията и нуждата, амбицията и порокът, възходът и падението, политиката и коварството. Въпреки мрачната си тема, посланието е пределно ясно: комуто е съдено да чуе – ще чуе, а комуто е съдено да разбере – ще разбере.

 

Клисаров е роден през 1968 г. в София. От 1990 до 2007 г. живее в Торонто, Канада, а от 1991 до 2007 г. оперира собствен бизнес в различни сфери: енергетика, строителство, туризъм, внос-износ, ритейл, произведения на изкуството и реставрации. От 2001 до 2005 г. е представител за България на AECL (Канадска държавна корпорация за ядрена енергетика). Основен участник е в размразяването на проекта „Белене”. От 2006 до 2011 г. е генерален мениджър за България на AECOM – най-голямата инженерна консултантска корпорация в света с над 45 000 души персонал.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
babati
преди 12 години

Няма закога вече. Масово на хората не им се живее тук. Българинът ще живее добре, когато се изнесе от България. Иначе ще бъде роб за смешни пари и ще го лъжат, че ще стане добре и ще му втълпяват, че е негоден и сам си е виновен заради комунистическите кражби и затова живее зле, също както на родителите ни.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия