"Вълшебната флейта" - прекрасна книга за всички деца и подрастващи

2012-05-31 16:59:00
Снимка: изд. къща Емас

Кой не е чувал за „Вълшебната флейта”? Но знае ли защо тази опера е толкова известна и какво всъщност се случва в действието й? След „Лебедово езеро”, във втората книга от поредица „Музикални книги за деца” удостоеният с куп музикални и театрални награди Марко Зимса запознава малки и големи с магията на най-прочутата опера от В.А.Моцарт, която Гьоте, изключително впечатлен, нарича „утопична и странна приказка, в която се проповядват човешките добродетели: любов, трудолюбие и нравствено съвършенство.” Авторът не само поднася тези добродетели и либретото под формата на увлекателна приказка, но и запознава децата с духа на концертната зала изобщо.

 

 

Принц Тамино се влюбва в прекрасната принцеса Памина, но за да я заслужи трябва да издържи на ред изпитания.

Птицеловецът Папагено мечтае за своята Папагена, но и той волю-неволю, също трябва да се подложи на изпитания, ако иска тя да му стане жена.

Съдбата на влюбените е в ръцете на Царя на слънцето и светлината, ала срещу него се изправя Царицата на нощта.. А някъде там звучи и една вълшебна флейта и върши чудеса...

Тази приказка, облечена в музика, не слиза от световната оперна сцена повече от двеста години. За неповторимия начин, по който книгата запознава и малки и големи с музиката и съдържанието на операта „Вълшебната флейта” от великия Волфганг Амадеус Моцарт, допринасят и изящните акварелни картини-илюстрации на художничката Дорис Айзенбургер. Към книгата е приложен и диск, в който са включени най-известните арии и сцени, изпълнени на български език от солистите, хора и оркестъра на Софийската опера и балет, както и обяснения преди всяко от тях, разказани от самия Павел Герджиков ! Луксозното издание с твърди корици от издателство „Емас” е един чудесен съвременен начин да се въведе детето в света на класическата музика и да се събуди траен интерес към изкуството изобщо.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия