Сериен убиец се вдъхновява от творчеството на Атанас Далчев

2012-05-23 14:44:00
Сериен убиец се вдъхновява от творчеството на Атанас Далчев
Снимка: изд. Изток-Запад

Пригответе се за криминален роман, който неизбежно ще ви напомни на най-доброто от Агата Кристи, написан с блестящ и увлекателен стил, оставящ пиперлив послевкус, сблъскващ харизматичен антигерой със зловещ антагонист и представящ литературното наследство на българския реализъм в необичайна светлина – това е „Грешният квартал” на Лора Лазар.

 

В царството на мрака, когато зимата танцува фокстрот над града, комисар Михаил Донов, наричан Мишената, е поставен пред мрачно изпитание − зеещи отвсякъде врати, мъртъв гарван пред дома му, черно куче, закачено за полицейския автомобил... и заплашителни строфи от стихотворения, намерени по странен начин. Серията убийства тепърва предстои и само кварталът знае кои са белязани да умрат... Във всяка изпратена строфа убиецът посочва различни елементи от своите престъпления, но не и мотивите за смъртоносните си действия. Комисарят и неговият екип попадат в лабиринт, чиято парадоксална логика е изградена на основата на омагьосващата поезия на Атанас Далчев – стих след стих възвестяват нечия смърт, а отговори има, но те се крият дълбоко в миналото...

 

 

Още с дебютния си роман – напрегнатото криминале „Чашата на проклятието” – Лора Лазар успя да привлече вниманието върху себе си, възвестявайки раждането на нова писателска звезда на българския литературен небосклон. „Чашата на проклятието” успява да спечели както читателски възторзи, така и критично признание, а страстта на Лора към остросюжетните и жанрови прийоми неизбежно доведе и до появата на още една приковаваща вниманието книга: „Грешният квартал”. Наситен с мрачни краски, зловещи престъпления, оригинална фабула и увлекателен стил, „Грешният квартал” е особен тип трилър, в който българската среда и културно наследство намират неочаквано отражение в иначе безличното ни делнично битуване.

 

Зад артистичния псевдоним Лора Лазар се крие една изключително талантлива жена, която на този етап предпочита да запази самоличността си в тайна. Завършила е Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Академик Дечко Узунов“ в град Казанлък и Софийския университет „Климент Охридски”, специалности История и Философия със специализация по Културология. Освен писател Лора е и драматург; сред авторските й пиеси са „Мементо”, „Графити”, „Дом за Коледа” и „Час на класа”. През 2010 г. пиесата „Мементо” получава признание и поощрение в първото издание на конкурса „Нови български пиеси“ на театър „София” и е включена в издадения от театъра сборник. В петия Национален ученически театрален фестивал „Климент Михайлов” (Русе, 2010 г.) пиесата „Графити”, поставена от театралната група при фондация „Литис”, печели наградата за спектакъл, разкриващ най-ярко проблемите на младите хора. Пиесите „Дом за Коледа” и „Час на класа” бяха представени от ученическата театрална група при фондация „Литис” и бяха посрещнати изключително радушно от зрителите.

 

„Грешният квартал” е част от внушителната поредица „Magica”, в която досега са намерили място такива заглавия и автори като „Картата на времето” на Феликс Палма, „Леонардо и 7-те престъпления в Рим” на Гийом Прево, „Свърталище на духове” на Шърли Джаксън, „Заклинателят” на Уилям Питър Блати и феноменалният бестселър „Z-та световна война” на Макс Брукс.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия