След няколко дни ще честваме Денят на славянската писменост и култура. По този повод Българската национална телевизия стартира кампанията „Пиши на кирилица“, която е насочена предимно към младежите, които ежедневно посещават форуми и социални мрежи.

 

 

Тийнейджърите предпочитат да пиша на български, но с английски букви – тоест на латиница. Това обаче се отразява пагубно на техния правопис. Те все по-често започват да бъркат думите, дали се пише с „а“ или „ъ“ и т.н. Въпреки че в някои форуми има „кирилизатори“, малко са хората, които ги използват. В някои форуми е въведено правилото да се пише само на българските и модераторите следят дали се спазва, като трият коментарите, които го нарушават.

 

Проблемът за потребителите е следният – ако човек пише на кирилица, той се отличава от другите и не може да се впише, ако пък пише на латиница, рискува да си развали правописа и мненията му да бъдат изтрити, ако е забранена „шльокавицата“.

 

Лице на компанията е звездата на младото поколение – Криско.

 

БНТ призовава всички, подкрепящи инициативата, да качат банера на кампанията на личните си страници във Facebook или на профилите си във форумите, които посещават. Банера може да изтеглите оттук:

Автор: Ралица Солакова