Прекрасният рационален свят на Сам Харис

2012-05-03 10:02:00
Прекрасният рационален свят на Сам Харис
Снимка: изд. Изток-Запад

Въпросите, свързани с ценностите, са въпроси, засягащи благосъстоянието на съзнателните същества и поради тази причина ценностите се превъплъщават във факти, които подлежат на научен анализ – това е тезата на полемичната книга „Моралният пейзаж” на новата звезда на научния небосклон Сам Харис.

 

Пригответе се за книга, която амбицира ума. В нея става дума за едно хипотетично пространство, което Сам Харис нарича „морален пейзаж“ – пространство, съставено от реални и потенциални елементи, чиито върхове съответстват на потенциалното благоденствие, а падините между тях – на най-жестокото възможно страдание. Различните схеми на мислене и поведение – културни практики, етични кодекси, политически системи и т.н. – представляват точки и движения по този ландшафт, а следователно и различни степени на благоденствие. При все обширността на темите и аргументите, „Моралният пейзаж” няма амбициите да предложи единствените правилни отговори на всеки свързан с морала въпрос или пък единствения най-добър начин, по който да живеят човешките същества. Някои въпроси могат да имат няколко отговора, всеки един от които с нищо да не превъзхожда останалите... И все пак: съществуването на множество върхове в моралния пейзаж не ги прави по-малко реални или достойни за изследване, нито пък заличава последствията от разликата между това да си на върха и това да си запратен в дълбините под него.

 

 

Принципно се смята, че въпросите за доброто/правилното и злото/грешното са неразрешими от науката. Харис обаче смело и категорично защитава своята контра-позиция: той е убеден, че науката не само може, но трябва да се зачита като авторитет по моралните въпроси, да оформя човешките ценности и да определя нашето благосъстояние. В този смисъл сензационната книга „Моралният пейзаж” се отличава едновременно като провокативно и невероятно любопитно четиво, което заслужено се превърна в едно от най-обсъжданите публицистични заглавия на Запад.

 

Автор на няколко бестселъра и на редица статии в различни престижни медии, Харис се утвърди като един от най-дръзките млади умове на рационалното мислене. Работата му е обсъждана и публикувана в „Нюзуик“, „Тайм“, „Сайънтифик Американ“, „Нейчър“, „Ролинг Стоун“, „Бостън Глоуб“, „Атлантик“ и мн. др. Харис е съосновател и изпълнителен директор на фондация „Разум“, чиято цел е да разпространява научното знание и светските ценности. Завършил е философия в университета „Станфорд“ и има докторска степен по невронаука от Калифорнийския университет.

 

ОТЗИВИ ЗА „МОРАЛНИЯТ ПЕЙЗАЖ”:

 

Да четеш Сам Харис е като да пиеш вода от бистър поток в горещ летен ден. Той има рядката способност да подбира аргументи, които са не само стимулиращи, но и носят сериозен заряд от информация... В тази нова книга той разглежда от философска и невробиологична перспектива факта, че науката може и трябва да определя морала. Неговите дискусии ще провокират еднакво силно както светски настроените либерали, така и религиозните консерватори, тъй като и едните, и другите твърдят (макар и от различни перспективи), че винаги ще има непреодолима пропаст между това да знаеш как стоят нещата и как всъщност трябва да изглеждат те... Читателите ще трябва да се разделят с предишните си убеждения за света и да пробудят у себе си едно ново усещане за естеството и ценността на науката и разума за живота ни.

 

Лорънс М. Краус

 

Аз бях един от онези, които несъзнателно допринесоха за мита, че науката не може да каже нищо за морала. За моя изненада „Моралният пейзаж“ промени завинаги това. Философите също трябва да почувстват тази промяна. Онези от тях, които се занимават с ума, вече са открили, че няма къде да избягат от откритията на невронауката, и най-добрите от тях съумяха да поемат тази висока топка. Сам Харис ни показва, че същото може да се случи и с моралните философи, чиито свят също скоро ще се обърне с главата надолу. А когато става дума за религия и за абсурдната идея, че имаме нужда от Бог, за да бъдем добри, ничие перо не е по-остро от това на Сам Харис.

 

Ричард Докинс

 

Жива, провокативна, навременна... Харис убедително защитава морала, основан на човешкото благосъстояние и тясно преплетен с науката и рационалността – изключително привлекателен възглед, който нито един мислещ човек не може да си позволи да пренебрегне.

 

Стивън Пинкър

 

Подкрепена с океан от емпирични доказателства, въоръжена с непробиваеми аргументи... Смела книга.

 

„Сайънтифик Американ“

 

Вдъхновяваща книга, издигнала за свое знаме възможността за рационално, научно разбиране на това как да живеем добре, свободни от излишната тежест на религиозното суеверие и културната принуда.

 

„Файненшъл Таймс“

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия