Намери хармонията в себе си! 4 стъпки към пълноценен живот

2012-04-19 13:03:00
Намери хармонията в себе си! 4 стъпки към пълноценен живот
Снимка: изд. Ера

Вижте едно упражнение, описано в книгата „Кодът на щастието” от д-р Джордж Прат и д-р Питър Ламбрау, което наистина помага при стресови ситуации:

Дишане с кръстосани ръце (2 минути)

 

Седнете и кръстосайте левия си глезен над десния. Поставете лявата си ръка върху гърдите, така че пръстите да са върху дясната ви ключица. След това сложете дясната ръка над лявата, така че пръстите на дясната ви ръка да са върху лявата ви ключица. Вдишайте през носа и издишайте през устата. Докато вдишвате, нека езикът ви да докосне небцето непосредствено зад предните зъби. Докато издишате, езикът ви трябва да се отпусне зад долните ви предни зъби. Може да затворите очи или да ги сведете към пода, за да намалите визуалните стимули.

 

Ние сме създадени да бъдем щастливи! Колкото и да не ни се вярва, в нас е заложено да търсим хармонията, която ще ни донесе пълноценен и изпълнен с радост живот.

Защо тогава толкова често се чувстваме неудовлетворени? Какво ни спира да постигнем пълното щастие? Страхове, тревоги, ниско самочувствие, стари емоционални рани. Някой от причините дори не можем и да назовем!

Съчетавайки няколко десетилетия опит и резултати от най-актуалните научни изследвания, водещите клинични психолози Джордж Прат и Питър Ламбрау разработват революционен метод за обезвреждане на „ограничаващите нагласи”, които ни пречат да бъдем щастливи – дори когато всичко в живота ни се подрежда добре.

Двамата приспособяват подхода си в лесен, но ефективен алгоритъм, който всеки може да приложи у дома. Той се състои от четири стъпки, с помощта на които можем да изградим пълноценния живот, който заслужаваме:

 

ОПРЕДЕЛЕТЕ

 

Чрез няколко прости стъпки ние сами можем да открием най-ранните болезнени събития, хвърлили сянка върху живота ни. Това ще ни помогне да определим ограничаващите ни нагласи. Авторите са разгледали най-често срещаните от тях и обясняват как да ги идентифицираме сами. Те изследват къде се коренят тези убеждения и защо имат толкова силно въздействие върху нас. Освен това в книгата е включен и един забележителен начин да ги извадим на повърхността, за да се справим с тях.

 

 

ИЗЯСНЕТЕ

 

Целта на тази стъпка е да възстановим естествените електрически полюси на тялото. Прат и Ламбрау изследват биополето и обясняват какво се случва, когато биополюсите ни се обърнат или в тях настъпят смущения. Авторите предлагат техники за възстановяване на електрическите полюси на тялото, които включват когнитивната психология и елементи от древни дисциплини като йогийско дишане и акупресура.

 

ПРЕПОДРЕДЕТЕ

 

В тази стъпка Прат и Ламбрау ни показват как да пишем нова история на живота си. Чрез нея веднъж завинаги ще се освободим от ограничаващите ни нагласи и на тяхно място ще наложим противоположната, овладяваща нагласа. Тук авторите са развили концепцията за самоефективността – за способността ни да поемем волана в свои ръце и да направляваме собствения си живот. В тази част са включени и удивителни открития за силата на мисловната образност.

 

ЗАКОТВЕТЕ

 

Последната стъпка се състои от няколко мощни техники за закотвяне на тези нови нагласи и мисловни модели, за да се превърнат в неизменна част от нас, а не просто да бъдат временно облекчение. Авторите показват как да осъществим тази простичка стъпка на закотвяне и да я използваме през следващите седмици за бързо освежаване, за да подсигурим трайното въздействие на Четирите стъпки. Прат и Ламбрау разглеждат начините да използваме разработения от тях алгоритъм, за да разтваряме нови и нови пластове от себе си и да се възползваме от пълния си потенциал.

 

Най-голямото предимство на Четирите стъпки е, че процесът е изключително либерален. С други думи, не е нужно да се притесняваме дали се справяме „както трябва“. Дори да разполагаме със съвсем малко информация, с която да продължим нататък, процесът ще се задейства и ще започне да разсейва мъглата от потиснатост, която обгръща живота ни.

Защо ли? Защото човешките същества са устроени да се самолекуват и да бъдат щастливи.

 

Определете, Изяснете, Преподредете, Закответе – четирите стъпки ще ни помогнат да преобразим живота си в положителна посока. Те са представени по достъпен начин, с много реални примери и упражнения.

С тяхна помощ може да усъвършенстваме всяка сфера, която се нуждае от подобрение – взаимоотношения, кариера, финанси, продуктивност, креативност. Така можем да преборим всички пречки пред осъществяването на пълния си потенциал!

Революционна система на Прат и Ламбрау е помогнала на над 45 000 души, сред които олимпийски медалисти, високопоставени мениджъри, холивудски звезди, телевизионни водещи.

 

Ние можем да изградим пълноценния живот, който заслужаваме! Можем да станем по-добри, по-спокойни, по-силни! Можем да постигнем хармонията в нас! Щастието е наше предназначение!

 

За авторите:

 

Д-р Джордж Прат и д-р Питър Ламбрау са лицензирани клинични психолози, които практикуват в болницата „Скрипс Мемориъл“ в Ла Джола, Калифорния. И двамата поддържат частна практика в Ла Джола.

Д-р Прат е бил президент на Обществото за клинична хипноза в Сан Диего и е член на многобройни професионални организации, сред които Американската асоциация на психолозите, Американското дружество за клинична психология и Асоциацията за всестранна енергийна психология, а освен това преподава в Калифорнийския университет в Сан Диего. Има над сто участия в телевизионни и радиопредавания, сред които са и неколкократните му изяви в Шоуто на Лари Кинг и в MTV.

Д-р Ламбрау е президент на Американската асоциация за психотерапия и медицинска хипноза и е член на редица професионални организации. В момента е преподавател в Калифорнийския университет в Сан Диего. Често изнася лекции по здравни симпозиуми, конференции и корпоративни семинари и е участвал в много телевизионни и радиопредавания.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия