Обогатете речника си, не позволявайте българският език да изчезне!

2012-03-23 13:48:00
Обогатете речника си, не позволявайте българският език да изчезне!
Снимка: sxc.hu

В българския език има над 60 000 думи, но колко от тях използвате всъщност и достатъчно богат ли ви е речникът, или се справяте някак и с по-малко думи?

 

Колкото повече думи знае човек, толкова по-лесно комуникира с околните. Няма значение дали разговаряте с приятелите си, с учителката си, пишете писмо до институция или се явявате на интервю за работа, вие трябва да знаете достатъчен брой думи, за да не изпадате в неловки ситуации. Хората, които имат по-беден речник, често биват отхвърляни от околните и смятани за ограничени.

 

За да обогатявате езиковата си култура, вие се нуждаете от повече четене на книги. Казвам книги, защото в интернет има доста думи и изрази, които са граматически неправилни и не е сигурно колко ще ви бъдат полезни. Когато четете книги, поне сте сигурни, че са написани грамотно и че ще срещнете поне няколко нови думи, които ще станат част от вашия речник. Колкото повече чете и пише човек, толкова по-грамотен става. Наличието на богат набор от думи улеснява комуникацията и я прави на по-високо ниво.

 

 

В последните години се наблюдава тенденцията на навлизането на много чужди думи и съкращения, използвани предимно от младото поколение. Все повече тийнейджъри използват чуждици, които за непознати за голяма част от възрастните. За младите думи като: „w8“, “brb”, “cu l8r”, “spx”, “2nite”, “10Q”, “4EVER ” и т.н. са нещо напълно нормално.

 

Проучванията показват, че едно тригодишно дете, което расте в бедно семейство, ползва по-малко от половината думи, които ползват децата в семейства със средни или високи доходи. Затова децата трябва да имат достъп до повече книги и да слушат от родителите си истории, в които има разнообразие от думи и изрази.

 

Не подценявайте богатството на българския език, защото ние, българите, трябва да се гордеем с разнообразието на родния ни език, да го ценим и най-важното – да го съхраняваме! За съжаление, голяма част от младежите нямат инстинкт и желание да пазят българския език. Според някои проучвания е напълно възможно той да изчезне до 50 години и българите да използват само англосаксонски думи. Не трябва да подминаваме факта, че за последните 20 години в българския език има над 4 000 чуждици и словосъчетания.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
lude7ina
преди 12 години

Тва за бедното семейство не е вярно. Важни са родителите.

sofityoy
преди 12 години

Много се радвам,че за сега нямам никакви проблеми с речника!Обаче ми е малко тъжно за бългаският език,защото вече се използват от всеки само някакви *** американски думи! НЕКА ЗАПАЗИМ ЕЗИКА СИ!


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия