Когато България спечели някаква международна класация, обикновено тя е с негативен характер. В момента страната ни е на първо място в европейската класация на затъпяващите деца и младежи. Възрастните хора вече са се отчаяли, защото възлагаха големи надежди на младите да оправят България. Но това явно няма как да стане, защото голяма част от тях нямат нужния интелект, а тези, които имат завидни умствени способности, отиват да живеят в чужбина.

Страната ни спечели първото място с 21.8% от младежите между 15 и 24-годишна възраст, които нямат образование и не полагат никакви старания да придобият някаква квалификация и да си намерят работа. Хората, които нямат никакви перспективи в България, са двойно повече от средния показател на ЕС.

Младите хора в нашата държава нямат перспектива, защото растат в конфликтна зависимост от своето семейство и са заобиколени от опасности. Те са по цял ден навън, не се занимават с никакви извънкласни дейности, ходят на училище рядко и често само присъстват, без да полагат старание и да учат уроците си. Голяма част от тях са разглезени, защото родителите им нямат време да им отделят и реваншират отсъствието си, като им дават пари за всичко, което поискат. Така те стават едни зависими млади хора, които са свикнали да получават всичко и които не знаят колко суров е животът.

За съжаление, в днешно време подрастващите са обърнали гръб на българската граматика и правопис. Дори студентите правят ужасяващи грешки в своите писмени работи и от Министерството на образованието се замислят дали да не въведат задължително обучение по правопис за първокурсници. Но може ли за 1 година да се навакса нещо, което не е научено в продължение на 12?

Автор: Ралица Солакова