В България са най-затъпяващите деца и младежи

2012-01-15 01:00:00
В България са най-затъпяващите деца и младежи

Когато България спечели някаква международна класация, обикновено тя е с негативен характер. В момента страната ни е на първо място в европейската класация на затъпяващите деца и младежи. Възрастните хора вече са се отчаяли, защото възлагаха големи надежди на младите да оправят България. Но това явно няма как да стане, защото голяма част от тях нямат нужния интелект, а тези, които имат завидни умствени способности, отиват да живеят в чужбина.

Страната ни спечели първото място с 21.8% от младежите между 15 и 24-годишна възраст, които нямат образование и не полагат никакви старания да придобият някаква квалификация и да си намерят работа. Хората, които нямат никакви перспективи в България, са двойно повече от средния показател на ЕС.

Младите хора в нашата държава нямат перспектива, защото растат в конфликтна зависимост от своето семейство и са заобиколени от опасности. Те са по цял ден навън, не се занимават с никакви извънкласни дейности, ходят на училище рядко и често само присъстват, без да полагат старание и да учат уроците си. Голяма част от тях са разглезени, защото родителите им нямат време да им отделят и реваншират отсъствието си, като им дават пари за всичко, което поискат. Така те стават едни зависими млади хора, които са свикнали да получават всичко и които не знаят колко суров е животът.

За съжаление, в днешно време подрастващите са обърнали гръб на българската граматика и правопис. Дори студентите правят ужасяващи грешки в своите писмени работи и от Министерството на образованието се замислят дали да не въведат задължително обучение по правопис за първокурсници. Но може ли за 1 година да се навакса нещо, което не е научено в продължение на 12?

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
vence2
преди 12 години

Хора, хора... докато гледаме другите и дискутираме какво става там и как е там и какво се прави там и т.н., нещата тук няма да се оправят... Истината е, че ако ние не поискаме нещата да са по-добре те няма как да станат... Няма смисъл да виним този и онзи и да спорим кой точно е виновен, защото за да има проблем, спор, скандал трябват минимум 2 страни... Система, държава, родители, обкръжение... всеки допринася малко или много за това... Няма смисъл да се спори и да се леят обиди... Не е ли по-добре да се помисли с какво да се помогне, как да допринесе всеки за това нещата да станат малко по-добри и то от тук, от България, а не от Канада, Мексико или някоя друга държава.... Искам да ви кажа, че децата не са чак толкова зле наистина, просто подхода е неправилен...

ccelebratee
преди 12 години

Пфф.. Глупости на това място само заради ***... Ако се направи статистика на българчетата ,ще сме с 5,6%

yuyuto
преди 12 години

Аз пък говоря от името на човек, който ще си кандидатства ТУК, в България. Миналото лято бях в САЩ и знам, че със сигурност не искам да живея, нито да уча там. Първо българските ученици (да, български се пише с малка буква, Nakadah), които си имаме планове за бъдещето и сме амбициозни, и можем да пишем грамотно на родния ни език, и владеем още 1-2 чужди езика, същите ние искаме да кандидатстваме в чужбина. И защо? Ами защото какво бъдеще ни предлага държавата ни? Нали гръмнаха пресите, че тези, които сега са на 40-45, след години изобщо да не си правят илюзиите да получават пенсии - ето такова бъдеще. Как да имаме желание да останем? Проблемът е в държавата и в това, че не спряха да крадат управляващите, не се наситиха. Ако бяха вложили добри пари в образованието вместо да си ги пъхнат в джоба, сега можеше да е друга картинка. И въпреки всичко аз оставам!

SunnyOwlbright
преди 12 години

около 80% от тийнейджърите са изпуснати от родителите си, за т'ва така ...

breath of skandal
преди 12 години

В днешно време или си "зубър" или "готин ***" .. голям избор са ни оставили ..

frozendeath
преди 12 години

Nakadah, не ми дръж тоя тон, ако обичаш! Не знам ти кога си бил в Канада и къде точно си бил, но аз съм обрадена от канадски (подчертавам канадски, тези, които са родени тук) тийнейджъри на моята възраст, които получават всичко от мама и тати, бягат от даскало без да им пука, не учат, абсолютно неуважение към учителите и хората, които правят толкова неща за тях. И после се оплакват, че нямало добра образователна система. Въобразили са си, че са най-великите, 'щото, видиш ли, са "истински" канадци. Карай, че бабите и дядовците им всички идват от Европа.

Nakadah
преди 12 години

maaarietta, така случайно ще ми обесниш и какво означава "последен модел"? От къде дойде тази глупост? В днешно време телефоните са много напреднали и всеки нов телефон има камера. Това че *** като е била дете не е имала компютър не означава че и ти сега не трябва да имаш!

maaarietta
преди 12 години

И още нещо, децата си имат причина да бъдат такива. Ако някой ги е насърчавал и възпитавал да не бъдат такива- разбира се няма да са! Виновни са родителите ; ) Как може да се пусне дете 2-ри клас с последен модел телефон и 10 лева на ден за училище?! Аз във втори клас бях с няй обикновен телефон дори без камера и с по 0,50 стотинки на ден и нищо не ми липсваше : ) А сега наистина повечето деца и тийнейджъри ги интересува как да се напият, да избягат от училище, НО не и всичките :)

maaarietta
преди 12 години

Nakadah, Моля не слагай всички под общ знаменател : )

Nakadah
преди 12 години

frozendeath, няма какво да мислиш! Това което казах е факт! За разлика от тебе аз съм живял в Канада и съм бил във всички провинции(и нито 1 територия) и мога да ти кажа че съвременните канадски младежи като цяло са свестни. Бих казал че Българските деца родени след 95-97 са яко прости, и това може да ти стане ясно като четеш форума. Всеки 2-ри му е мечтата да замине за Америка защото са му промили мозъка с няколко филма...

young.wild.and.free
преди 12 години

Най- тъжното е, че никой не може да промени нищо. В днешно време ако кажеш на някой видно не много високо интелектуален младеж, че е "***" ще ти се изсмее, ще го приеме за хубаво и ще те подмине. Пък ако имаш късмет и ще те напсува. Ха-ха :)

BornToRaiseTheHell
преди 12 години

Напълно подкрепям. Абсолютен мързел и безхаберие отвсякъде, а после очакват от нашето поколение да "оправи" българия.Е,просто няма как да стане. Училището е смятано за нещо, което трябва да бъде "избутано" ей така, между капките, а родителите-за банкомати. Не знам защо изобщо някой си е правил труда да пише статия за нещо, известно на всички.

Biskfitka
преди 12 години

Съгласна съм с Nakadah ...А тези,които имат потенциал не го използват от мързел....

toad
преди 12 години

Всичко върви точно по сценария . Някой да е изненадан ?

estelll
преди 12 години

емии така си е ;х ;д

Colouring
преди 12 години

И аз си мисля,че българските деца имат голям потенциал,но го пропиляват.Вярно е,че с всяко поколение децата са все по-неграмотни и по-прости и изобщо няма лъч светлина за някаква промяна.И проблемът не е само в образованието,цялата система е сбъркана,цялата държава потъва все повече и все повече и децата на България и те с нея.Как няма да са неграмотни и няма да затъпяват,като повечето хич не ги интересува нито дали са на училище,дали ще научат нещо,дали ще напишат нещо грамотно,като приоритет за тях е да отидат някъде и да се напият,за да покажат колко са яки?Как няма да деградират,като всички,които уж трябва да се грижат за тях,са вдигнали ръце и гонят само да спечелят нещо?Кой ще НИ обърне внимание,като вече никой не се интересува от това грамотен ли си или не,щом всичко е затънало догоре в *** и няма шанс за подобрение.И милион години няма да са ни достатъчни да се оправим..

shaunaa
преди 12 години

HolyShit ето заради такива като теб, оглавяваме такива класации, такива като теб, които се гордеятс това, че са затапили учи, радвате се като изкарате 2 и половина, бягате от часовете и после се мислите за велики !!! Зарад такива ученици, които се гордеят от това, че са *** оглавяваме такива класации. И не мисля, че учителите са виновни, те просто се опитват да те научат нещо и ако повишат тон или ви обидят вие веднага и м се сопвате и почвате да им говорите без грам уважение!!! Давам ви пример с HolyShit погледннете го колко неграмотно пише и колко му е беден речника и въпреки това си се гордея, да знаеше само как изглежда отстрани, нямаше да му е толкова смешно !

HolyShit
преди 12 години

frozen сигурно си мислиш,че в България учат уроците си и уважават учителите? Ей да беше в моя клас,да видиш за к'во става въпрос ,ке ти падне шапката :D *** то да беше само в моя..Цялото даскало е така и даже по-зле.А другите вече у-ща са в пъти-зле от нащо

thunderstruck5
преди 12 години

Почти всички умни се изнасят, а простите остават. Тежко им е сега на хората, които не са съумели да се махнат, но децата им ще отидат в чужбина. И така нацията до 10-20 години ще се заличи от лицето на земята. А според мен в България умните младежи може и да са малко, ама са в пъти по- умни от останалите по света.

frozendeath
преди 12 години

Nakadah, не мисля,че са по-добре..... Това поне е моето мнение.

пAteNцЕ
преди 12 години

имаме голям потенциал а се пропилява .......

Nakadah
преди 12 години

frozendeath, в голяма грешка си! Канадските младежи са в пъти по-добре от Българските!!! Не знам с какви *** дружиш(ако се намираш в Канада), но като цяло си в голяма грешка!Образованието не е мярка на умствените способности! Познавам хора само със средко образование които правят 250к+/година.Но си е факт че българските деца са супер прости...

Anarchya2
преди 12 години

А защо нищо не е споменато за учителите,които ни обучават?Защото според мен всичко от там започва.Но няма значение защото в момента е такава ситурацията : Не ставаш за друг университет?ОО ми отивам даскал да стана...

granger
преди 12 години

Не думайте! Такова е... с такаваобстановка и с такова възпитание ,какво да е?!

AutomatiC
преди 12 години

Образованието не е мярка за възможностите на един човек. Има такива на които не им се учи заради сбърканата и скучна учебна система или не могат да си го позволят.. За *** не ми се говори...

shmatarok
преди 12 години

пф, вместо да седят и да гледат, че тук били най-затъпяващи, да вземат да помислят малко как да обърнат нещата... аман.

frozendeath
преди 12 години

Българските деца и младежи са в пъти по-добре, отколкото канадските. В България са по-скоро размирници, все наопаки на всичко, тук са разглезени. Родителите им купуват абсолютно всичко, те стават самовлюбени, не ходят на училище, не учат, пълно неуважение към учителите. Пълна трагедия...

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия