Вероятно всеки от вас си има предмети, които му се отдават и които харесва, както и такива, които не представляват никакъв интерес за него. Ако ви е трудно да се справите с определени дисциплини, които за ваше огромно съжаление все пак влизат в задължителния учебен курс, вижте как можете да подобрите резултатите си по тях.

 

1. Слушайте в час.

 Да, макар и да звучи твърде тривиално, слушането в час помага до голяма степен да се усвои учебният материал още в училище. Опитайте се да попивате всяка дума, която изговаря вашият учител, да осмисляте и запомняте казаното. Отървете се от вредния навик да стоите телом в час, а духом да витаете някъде другаде. Оставете всичките си странични мисли за междучасията или пък за времето след училище.

 

2. Задавайте въпроси.

Ако не разбирате нещо от учебния материал, не се страхувайте да попитате за допълнителни разяснения. Учителите обичат да им се задават въпроси – това показва наличие на интерес от ваша страна. Уверете се, че сте разбрали всичко в клас, за да може, когато седнете да учите вкъщи, да не срещате затруднения.

 

 

3. Водете си записки.

Дори учителят ви да не диктува, така че да можете да записвате, а просто разказва урока, опитвайте се да си водите записки на най-важните факти. Така, когато се приберете у дома, ще ви бъде много по-лесно да си спомните разказаното, щом видите ключовите думи, записани от вас в час.

 

4. Учете.

След като вземете даден урок по някой предмет, прочетето си го поне веднъж вкъщи. Не оставяйте материалът да се натрупва, тъй като тогава ще ви е доста по-сложно да се справите с по-големия обем информация, който ще трябва да научите за кратко време. Опитайте се да отделяте поне по един час на ден за учене – няма да ви коства много, но ще ви е от изключително голяма полза.

 

5. Преговаряйте.

Променете техниката си на учене преди тест или контролно. След като прочетете целия учебен материал, отделете си достатъчно време за преговор. Понякога именно той е най-съществената и важна част от ученето. Добрият преговор ще ви помогне да запаметите всичко, което ви е затруднявало.

Автор: Илиана