Рене Кайе - първият европеец завърнал се жив от Тимбукту

2012-02-28 20:54:00
Рене Кайе - първият европеец завърнал се жив от Тимбукту

Френският  пътешественик и  изследовател на Африка,  Рене Кайе,  е  първият европеец посетил Тимбукту и завърнал се жив от там.

Кайе е роден  на 19 ноември 1799 година в град Мозе,  Франция, в семейството на хлебар. . Когато 16-годишен той прочита  "Робинзон Крузо" от Даниел Дефо, зарязва всякакво обучение и без разрешението на баща си заминава за Сенегал и Гамбия,  където перфектно  научава арабски език и се запознава с бита и обичаите на местните жители.

След това Кайе посещава Гваделупа и през 1818 г.  отново се завръща в Сенегал,  където се включва в няколко незначителни британски експедиции в района. За известно време се връща във Франция, но през 1824  г. отново е в Сенегал.

По това време Френското географско дружество определя голямата сума за онова време от 10 хил. франка, за този който успее да се добере до центъра на арабската търговия в Западна Африка - Тимбукту,  от което бедния Кайе живо се заинтересува. Той прекарва осем месеца северно от река Сенегал, където живее сред местните маври и се запознава основно със законите и обичаите на исляма. След завръщането си представя своя проект пред френския управител на Сенегал, но той не е приет и Кайе отива в Сиера Леоне и се хваща на работа като надзирател в плантация за индиго.

На 19 април 1827 г. ,  с 2000 франка в джоба и преоблечен като мюсюлманин,  Кайе се присъединява към един арабски керван с версията, че е арабин от Египет, отвлечен от френските власти в Сенегал, който иска да се върне в родината си.  Той преминава през платото Фута Джалон,  достига до Куруса и оттам тръгва на изток, а след това на север и достига до Джене.  След това по реките Бени и Нигер, на 20 април 1828 г.,  след едногодишно пътуване, пет месеца от които той  прекарва на едно място поради сериозно заболяване, Кайе  се спуска до Тимбукту.
.
След като прекарва две седмици  там, Кайе  се присъединява към търговски керван и става първия европеец, който пресича Сахара от юг на север до Мароко, като открива източната част на пясъчната пустиня Ел Джуф, платото Ел Еглаб, пустинята Ерг Игиди и оазисите Араван, Таудени и Тафилалет. На 12 август Кайе  преминава през Фес  и през есента на 1828 г.  завършва експедицията си в Танжер, а оттам се завръща във Франция.

В Париж Кайе представя пред Френското географско дружество неопровержими доказателства за посещението си в Тимбукту и получава своите 10 хил. франка, но не изпитва особена радост. Той е особено разочарован от Тимбукту - приказния град, който той така се стреми да достигне изглежда особено неприятно: кални тесни улички, занемарени къщи, дрипаво облечени жители, мръсни и грозни пазарни площади. Преди него градът е  посетен от още двама европейци, но  само Кайе успява да се върне жив от там.

През 1830 година  излиза книгата на Кайе  ‘Дневник на едно пътуване до Тимбукту и Джене в Централна Африка’  и той е признат за първия европеец, който успява да пресече Африка от юг на север, от Гвинейския залив  до Средиземно море.

Кайе умира  много млад,  едва навършил 38 години, на 17 май 1838 година.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия