Кой е Джеймс Ричардсън?

2012-02-28 20:36:00
Кой е Джеймс  Ричардсън?

Английски пътешественик,  Джеймс Ричардсън, е изследовател на Африка.

Ричардсън е роден  в Бостън, Линкълншър на 3 ноември  1809 година. През 1845-1846 г. той  организира и възглавява експедиция, като навлиза в Сахара и пръв прониква в оазиса  Гат от Триполи през Гадамес. На базата на събраните материали по време на пътешествието,  през 1848  г. в Лондон излиза двутомната монография  на Ричардсън  "Пътешествие по великата пустиня Сахара през 1845-1846 г."

В края на 40-те години на ХІХ в. търговските кръгове в Англия проявяват голям интерес към търсенето на удобен път в областта Судан от северното африканско крайбрежие. С поддръжката на английското правителство е решено да се изпрати в Судан през Сахара "смесена научно-търговска експедиция" и за неин ръководител е назначен опитният английски пътешественик Джеймс Ричардсън,  вече запознат с пътя от Триполи до Мурзук. В експедицията са включени и двама немски учени Хайнрих  Барт и Адолф Офервег.. През декември 1849 г.  двамата германски участници пристигат в Тунис  и по крайбрежието се добират до Триполи, откъдето съвместно с Ричардсън на 23 март 1850 тръгват на юг.

Още по пътя от Триполи за Мурзук пътешествениците решават да се движат не по известните пътища, а през почти безжизнената камениста пустиня Хамада ел Хамра. След кратък отдих в Мурзук  на 13 юни 1850  г. експедицията се отправя на запад и достига до Гат, близо до източните склонове на платото Ахагар.  Оттам  те завиват на юг и през октомври 1850 г.  достигат до Агадес на юг от платото Аир. Продължават съвместно на юг към границите на държавата Борну и решават по различни пътища тримата да достигнат до столицата й  Кукава.  Ричардсън решава да продължи директно към Кукава, но на 4 март 1851 умира от тропическа малария.

Дневниците му за това пътешествие са публикувани посмъртно под заглавията:  ‘Разказ за пътешествие в Централна Африка’, и ‘Пътуване в Мароко’.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия