Изследователят на Африка Анри Дюверие

2012-02-28 20:13:00
Изследователят на Африка Анри Дюверие

Френският пътешественик,  Анри Дюверие, е изследовател нa Aфрика. 

Дюверие е роден на 28 февруари 1840 година в Париж. Образованието си получава в Лайпциг и Лондон, където за известно време е стажант при известния немски пътешественик Хайнрих Барт, което спомага за по-нататъшната му кариера като изследовател на Северна Африка.

През 1857 г., едва 17-годишен, Дюверие  попада в Алжир и решава да се отдаде на изследването на тази страна. Съумява да се добере до град Лагуат, неотдавна завзет от французите. Там той се запознава с номадите и за първи път вижда истинска пустиня.  Изучаването на пустинята и живота на туарегите се оказва за  Дюверие сериозно увлечение. След завръщането си във Франция той описва в обширна статия своите преживявяния в пустинята.

През 1859 г. Дюверие предприема нова експедиция в Северна Африка като посещава Алжирска Сахара, Южен Тунис, Триполитания,  Фезан, Мурзук и областта Туарег-Арджер. Той тръгва от Алжир  на югоизток, достига до Бискра,  продължава на юг-югозапад през долината на сухата река Мзаб и пръв достига оазиса Ел Голеа. Оттам, през Уаргла и Тугурт, достига до Габес в Тунис.

През 1860 г.  Дюверие получава субсидия от френското правителство за продължаване на изследванията си в Сахара. Същата година от Габес той  тръгва на юг, преминава последователно през Гадамес, Западен Фезан и Гат, изследва платото Тасили Н’Аджер и северната част на масива Ахагар и  през 1861, през Мурзук  и Сокна, се завръща в Триполи.  През 1864 година  излиза от печат монографията  на Дюверие "Северните туареги". През 1870 г.  той участва във френско-пруската война и известно време прекарва в германски плен.

През 1874 г.  Дюверие пътешества в Южен Тунис, а  през 1876  г. - в Мароко.
Самоубива  се  в  Севър на 25 април 1892 г.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия