Какво представлява Междусъюзническата контролна комисия

Временният  административен орган, Междусъюзническата контролна комисия /МСК/, е  създадена  по време на Ньойския договор  през 1919 година с цел да контролира неговото изпълнен

2012-02-27 17:59:00
Какво представлява Междусъюзническата контролна комисия

Временният  административен орган, Междусъюзническата контролна комисия /МСК/, е  създадена  по време на Ньойския договор  през 1919 година с цел да контролира неговото изпълнение от страна на България.

Комисията контролира намаляването на българската армия в съответсвие с договора. Той й  дава също правото да прави оценка на платежоспособността на страната, като по този начин определя времето и начина на изплащане на репарационните задължения. Това дава на комисията значителни възможности за намеса във финансовата политика на България.

МСК включва представители на държавите от Антантата,  страни по Ньойския договор  и се финансира от българското правителство.

Междусъюзническата контролна комисия пристига в София на 27 февруари 1921 година в състав: граф Шеризе от Франция, Колвин от Великобритания и принц Боргезе от Италия.  В България се създава комисар за връзка с Междусъюзническата комисия. За български комисар към комисията е назначен Райко Даскалов с помощници Михаил Савов, Никола Стоянов и Крум Попов. На 2 август 1921 година комисията връчва ултиматум нa българското правителство за разформиране на въоръжените сили.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия