Княз Алексей Церетели и България

2012-02-26 20:39:00
Княз Алексей  Церетели и България

Грузинският княз Алексей Церетелев  /Церетели/ е  участник в Руско-турската война и застъпник на българската национална кауза.

Алексей Церетели е роден в  Грузия  през 1848 година. Завършва Юридическия факултет на Московския университет. Изпратен е като секретар на руския генерален консул в Белград.  По-късно е преместен в Руското посолство в Цариград на същата длъжност. В периода 1876-1877 година той ръководи руските консулства в Одрин и Пловдив.

След края на Априлското въстание княз Церетели  е включен в дипломатическа комисия, която разследва турските зверства в българските земи.  Той е страстен застъпник на българската национална кауза. През същата година заедно с дипломата от САЩ Юждийн Скайлър разработват проект за автономна България представен на Цариградската конференция, в която той  е участник.  

Церетели  е командирован  в Действуващата Руска армия на Балканския полуостров и участва в Руско-турската война. Той  се проявява  при освобождението на Търново и Битката при Телиш.

След войната  княз Церетели е генерален консул на Русия в Пловдив.  След Берлинския конгрес участва в съставянето на Органическия устав на Източна Румелия.

Умира  в Русия на 16 май 1883 година.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия