Кой е Георги Вълкович?

2012-02-26 20:28:00
Кой е  Георги Вълкович?

През 60-те години на 19-ти век българският лекар, политик и дипломат, Георги Вълкович, е  сред водещите хирурзи в Цариград.  След освобождението той  става един от водачите на Консервативната партия, а при управлението на Стефан Стамбоалов е дипломатически представител на България в Османската империя.

Георги Вълкович е роден  в Одрин през 1833 година. Той е потомък на богатия и влиятелен копривщенски род Чалъкови. Отначало Вълкович учи в Пловдив, а  през 1857 година завършва Военномедицинското училище в Цариград.  След завършването си работи като хирург  и преподава във Военномедицинското училище.

В периода 1860-63 година Вълкович специализира хирургия в Париж,  а през 1865 г. за кратко е главен лекар в Централната болница в Дамаск.  През 1870-71 година той   е  директор на цариградската болница „Хайдар паша“, а през 1872 година  вече има чин полковник в османската армия.

От 1875  година д-р Вълкович  е дописен, а от 1884 година и  действителен член на Българското книжовно дружество, днес БАН. По време на Сръбско-турската война от   1876 година Вълкович  ръководи военната болница, разположена в Ниш и София. След започването на Руско-турската война той е  интерниран в Дамаск, а след нейния край напуска армията и се връща в България.

В България  д-р Георги Вълкович става един от водачите на Консервативната партия. Той е избиран за народен представител в Учредителното събрание през 1879 година,  в Първото Велико народно събран и в III-тото Обикновено народно събрание.

През 1879  г. Вълкович е  директор на земеделието, търговията и обществените сгради, а през 1881 г.  -  директор на пощите и телеграфите на Източна Румелия. По време на Режима на пълномощията, той  е министър на външните работи и изповеданията  и председател на Държавния съвет.

По време на Сръбско-българската война през 1885 година  Георги Вълкович е управител на военните болници, а през 1886 г. става директор на Александровска болница в София.

През 1887 г. той е назначен за дипломатически представител на България в Цариград и остава на този пост до смъртта си. Вълкович е един от инициаторите на провежданата от правителството на Стефан Стамболов политика за активни дипломатически действия, насочени към подобряване на положението на българите в Османската империя.
На 24 февруари 1892 година той  е намушкан с нож на улицата в Цариград при атентат, организиран от Наум Тюфекчиев  и умира два дни по-късно, на 26 февруари. Погребан  е в Пловдив.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия