Итън Ходжкинсън и методите в конструктивното проектиране

2012-02-26 20:19:00
Итън Ходжкинсън и методите в конструктивното проектиране

Британският инженер Итън Ходжкинсън,  е един от първите, започнали да прилагат математически методи в конструктивното проектиране.

Итън Ходжкинсън е роден в Андъртън, Великобритания, на 26 февруари 1789 година, в селско семейство. Той учи  в училище в Нортуич, за да се подготви за кариера на англикански свещеник, но след няколко години прекъсва образованието си и се връща в семейната ферма, за да помага в работата. През 1811 година семейството се премества в Солфорд,   предградие на Манчестър, където основават заложна къща.

В Манчестър Ходжкинсън започва да чете научна и математическа литература и става част от местната научна общност, като се запознава с бъдещия си сътрудник Феърбеърн.  Той учи известно време математика при Джопн Далтон, с когото остават приятели да края на живота си.

Задено с Уилям Феърбеърн, Ходжкинсън започва да проектира чугунени греди.  През 1830 година Манчестърското литературно и философско дружество публикува неговите оптимизирани сечения, които оказват голямо влияние върху инженерната практика през 19-ти  век. Той извежда емпирична формула за максималната концентрирана сила , която може да понесе проста греда .

Опитът на Ходжкинсън и Феърбеърн в работата с чугунени греди става причина те да бъдат привлечени като консултанти при проектирането на новаторската за времето си конструкция на моста Британия. Феърбеърн проектира кутиеобразното сечение на моста, но Ходжкинсън и Робърт Стивънсън  имат съмнения, че то ще бъде достатъчно здраво. При строителството на моста е предвидена възможност за добавяне на висяща система, която да усили главната греда, но Феърбеърн се оказва прав и стълбовете на моста остават неизползвани.

През 1841 година Итън Ходжкинсън е избран за член на Кралското дружество, а през 1847 година става професор по инженерна механика в Юнивърсити колидж в Лондонския университет.  През 1849 година е включен от Парламента в специална комисия, която да разгледа приложението на чугуна в железопътните конструкции, в резултат на което провежда някои от първите изследвания в областта на умората на металите.

През последните години от живота на Итън Ходжкинсън, обаче,  умствените му способности отслабват и той умира в Солфорд на 18 юни 1861 година.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия