Йохан Пол - ботаник, ентомолог и лекар

Чешкият  ботаник, ентомолог, геолог и лекар,  Йохан Пол, е роден на 23 февруари 1782 година в Ческа Каменице, Чехия. През 1808 година Пол  се дипломира в университета в Прага със степе

2012-02-24 21:31:00
Йохан Пол - ботаник, ентомолог и лекар

Чешкият  ботаник, ентомолог, геолог и лекар,  Йохан Пол, е роден на 23 февруари 1782 година в Ческа Каменице, Чехия.

През 1808 година Пол  се дипломира в университета в Прага със степен доктор по медицина. Става приподавател по ботаника в университета и работи като лекар във военните болници в Наход и Прага. Същевременно е и ръководител на университетската библиотека.

През 1817  година император Франц II  жени дъщеря си Леополдина за португалския принц Педро де Алкантара, който по-късно ще стане император на Бразилия под името Педро I.  По този повод императорът спонсорира зооложка експедиция в Бразилия, в която освен Йохан Пол са поканени още специалисти. В продължение на четири години  те пресичат провинция Минаш Жерайш и оттам продължават на северозапад, в провинция Гояс, в горния басейн на река Токантинс,  където се разделят.

Пол сам  пресича Бразилската планинска земя по десния бряг на река Токантинс, като събира над 4000 броя ботанически и зооложки колекции. Обработените и сортирани материали са описани в публикуваната от него книга  "Пътешествие във Вътрешна Бразилия".

След завръщането си от Бразилия, Пол  работи като уредник в Природонаучния музей във Виена до смъртта си.

Умира на 22 май 1834 година във Виена.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия