Юрий Вега, логаритмичните таблици и числото Пи

2012-02-21 21:38:00
Юрий Вега,  логаритмичните таблици и числото Пи

Словенският математик и физик,  Юрий Вега,  е роден  през 1754 година  в малкото селце Загорица, близо до Любляна. Учи в гимназия в Любляна, като се посвещава на латински, гръцки, немски, религия, история, география и математика.  Вега завършва училище на 19 години, след което става навигационен инженер.  Той напуска Любляна пет години след дипломирането си и започва военна служба като професор по математика в Артилерийското училище във Виена.

Вега участва в няколко войни. Между 1793 и 1797 г. се бие с френските революционери под командването на австрийския генерал Дагоберт-Сигизмунд де Вурмсер заедно с европейската коалиция на австрийска страна. През септември 1802 г. Юрий Вега е обявен за изчезнал. След няколко дни търсене тялото му е открито в Нусдорф, край р. Дунав, близо до Виена. Полицейският рапорт докладва, че става дума за нещастен инцидент. Истинската причина за смъртта му, обаче, остава неизвестна.

Като математик Вега публикува серия от книги с логаритмични таблици. Първата излиза през 1783 г., последвана от второ издание през 1797 г., което съдържа колекция от интеграли и други полезни формули. Неговият “Наръчник”, публикуван през 1793 г., е преведен по-късно на няколко езика и излиза в над 100 издания. Най-важният му труд “Съкровищница от всички логаритми” е издаден за първи път в Лайпциг през 1794 г. Негово копие е притежание на частната колекция на британския математик и компютърен пионер Чарлс Бабидж и се съхранява в Кралската обсерватория в Единбург. През 1789 г. Вега поставя световен рекорд, когато изчислява числото Пи по 140 възможни начина, от които първите 126 са верни. Неговият метод за изчисляване на Пи е валиден и до днес. Макар че е работил и в областта на балистиката, физиката и астрономията, най-големият му принос е този в областта на математиката през втората половина на XVIII в.

Юрий Вега е бил член на Академията на практическите науки в Майнц, Физическото и математическото общество в Ерфурт, Бохемското научно общество в Прага и Пруската академия на науките в Берлин. Той е бил също асоцииран член на Британското научно общество в Гьотинген. Награден е  с ордена “Мария Тереза” и получава титлата барон, давайки му право на собствен герб.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия